Ruský voják řádil na Donbasu s RPG. Dron na něj shodil výbušninu, která okupanta smetla

Ruskou armádu zasáhly bomby shozené ukrajinskými drony. (29.4.2022)

Ruský voják řádil s RPG. Dron na něj shodil výbušninu

Po sociálních sítích kolují další záběry z bojů na Donbasu. Na jednom z nich je vidět ruský voják, který v Doněcké oblasti pálil na nepřátelské cíle z raketometu RPG. Krátce poté na něj ale bezpilotní letoun ovládaný ukrajinskou armádou svrhnul granát. Výbuch byl tak silný, že okupant doslova ztratil půdu pod nohama. Autentičnost záběrů není možné v průběhu válečného konfliktu nezávisle ověřit.

„O jednoho okupanta v Doněcké oblasti méně,“ komentoval záběry poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko, který video zveřejnil. Ruský voják podle tamních úřadů střílel z raketometu RPG sovětské výroby na ukrajinské pozice.

Co ovšem okupant neviděl, byl malý čtyřvrtulový dron ve vzduchu, a to skoro přímo nad jeho hlavou. Bezpilotní letoun v reakci na raketový útok okamžitě shodil tříštivý granát, pravděpodobně typ VOG-17.

Výbušnina sice dopadla několik metrů od ruského vojáka. Přesto způsobila poměrně masivní explozi, která okupanta poslala k zemi. Stav vojáka není známý. Neoficiální zprávy hovoří o tom, že drony ovládané ukrajinskou armádou zneškodnily v této oblasti pět členů ruské armády.

Pravdou je, že videí s podobnou tématikou v posledních dnech na sociálních sítích stále přibývá. Ruským pěším jednotkám na rozdíl od skupin s těžkou technikou často chybí přístroje, pomocí nichž by mohly drony Ukrajinců včas identifikovat, nebo dokonce i sestřelit.

Tagy: