Ruský voják ukázal dronu prostředníček. Bezpilotní letoun později okupanty zlikvidoval

Ruský voják ukázal ukrajinskému dronu prostředníček.

Ruský voják ukázal ukrajinskému dronu prostředníček

Ukrajinci se na východu země nadále snaží lokalizovat a poté likvidovat ruské jednotky pomocí bezpilotních letounů. Například průzkumný dron v Záporožské oblasti odhalil pozici ruského bojového vozidla ukrytého u obytného domu. Jeden z okupantů letoun zpozoroval a poslal mu na uvítanou gesto vztyčeného prostředníčku. Ukrajinci později místo vybombardovali a ruský obrněnec zlikvidovali.

„Záporožská oblast. Čistá práce speciálních sil 15. hlavního ředitelství tajné služby Ukrajiny,“ uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko, který záběry z útoku zveřejnil. Na videu je vidět ruská posádka minimálně o šesti vojácích, která postává u obrněného vozidla BTR-82A. To je strategicky zaparkované u obytného domu.

Okupanty však odhalil průzkumný dron ukrajinské armády. Jeden z ruských vojáků si bezpilotního letounu na obloze povšiml a ukázal mu vztyčený prostředníček. Ruské jednotky ale měly ve vlastním zájmu brát přítomnost ukrajinského stroje vážněji.

Později totiž do oblasti přiletěl útočný dron, který na ruské BTR shodil dvě bomby, zlikvidoval tak nepřátelské vozidlo a výrazně poničil i budovu, v níž se okupanti schovávali. Z obrněnce nezbylo prakticky nic, stav ruských vojáků je neznámý. Minimálně přišli o své jediné vozidlo, což výrazně omezilo možnost jejich přesunu.

Rusové od dubnového vyhlášení masivní ofenzívy na východě Ukrajiny získali pod kontrolu velkou část Donbasu. Dobyli zhruba 95 procent území Luhanské oblasti a postupují i v okolí Doněcku. Podle expertů se však postup okupantů neobejde bez obrovských ztrát. Je tak klidně možné, že Ukrajinci v budoucnu podniknou protiofenzivu a ztracené území si vezmou zpět.

„Za poslední měsíc se nestalo nic, co by zvrátilo průběh války v ruský prospěch. Nejpozději na začátku léta nastane ukrajinská protiofenziva a Rusové začnou prohrávat,“ odhaduje například bezpečnostní analytik Martin Svárovský (KDU-ČSL).

Tagy:
válka dron voják Ukrajina KDU-ČSL bezpilotní letoun drony Rusko obrněné vozidlo Doněck těžká technika Záporoží Martin Svárovský Anton Geraščenko Záporožská oblast