Biden zradil, komentují republikáni rozhodnutí neposlat Ukrajině rakety dlouhého doletu

Americký prezident Joe Biden

Ukrajina se raket s dlouhým doletem od Spojených států zřejmě nedočká. Americký prezident Joe Biden v pondělí vyvrátil informaci, že by Bílý dům chtěl na Ukrajinu poslat rakety, které by byly schopny dosáhnout území Ruska. Prezident zároveň neupřesnil, které zbraně tohoto typu USA nakonec poskytnou. Republikánský senátor Lindsey Graham označil Bidenova slova za „zradu“.

„Nepošleme Ukrajině rakety, které jsou schopny zasáhnout území Ruska,“ sdělil v pondělí novinářům prezident Joe Biden. Šestačtyřicátý prezident se prohlášením snažil vyvrátit informace z posledních dnů, podle kterých se Spojené státy chystaly Ukrajině poskytnout americké vícenásobné raketové systémy (MLRS). Tyto samohybné obrněné raketomety jsou schopny vypálit salvu raket až na stovky kilometrů.

Ukrajina Washington dlouhodobě žádá o rakety s dlouhou dráhou doletu. Naposledy se tak stalo v pondělí, kdy Kyjev navštívila francouzská ministryně zahraniční Catherine Colonnová. „Abychom byli schopni vyhrát bitvu o Donbas, musíme významně posílit potenciál našeho dělostřelectva,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Rusko naopak USA varovalo, že poskytnutí těchto raket Ukrajině by znamenalo jen další eskalaci. „Existuje riziko, že Ukrajina tyto systémy rozmístí u hranic s Ruskem a bude moci ostřelovat ruská města. Taková situace by pro nás byla nepřijatelná,“ napsal v sobotu na Telegram ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov.

Republikánský senátor: Je to zrada demokracie

Rozhodnutí prezidenta Bidena neposkytnout rakety dlouhého doletu ještě v pondělí ostře zkritizoval republikánský senátor Lindsey Graham. „Rozhodnutí Bidenovy administrativy neposlat tyto zbraně Ukrajině je zradou vůči Ukrajině a zradou i samotné demokracie,“ napsal na Twitteru. „Ukrajina nežádá o americké vojáky, žádá jen o moderní zbraně na ochranu a obranu před Putinovou invazí,“ dodal.

Americký politický analytik Brit Hume nicméně prohlášení Joe Bidena podle svých slov chápe. „Prezident řekl, že nepošle raketové systémy, které jsou schopny zasáhnout území Ruska. Nicméně tyto vícenásobné raketové systémy (MLRS), o kterých se v posledních dnech mluví a o které sama Ukrajina požádala, mohou používat rakety s různým doletem,“ vysvětlit pro Fox News.

„Není tedy zatím jasné, co Spojené státy Ukrajině pošlou. Nemyslím si ale, že by nabídka vícenásobných raketových systémů byla tímto prohlášením mimo hru,“ pokračoval. Podle Huma se prezident snaží uspokojit Kyjev a současně nezatáhnout Spojené státy do konfliktu s Ruskem.

„Biden nechce dát Rusku žádnou záminku k tomu, aby řeklo, že teď stojí přímo proti USA a nebojí se použít jaderné zbraně,“ řekl analytik. „Stále čelíme nebezpečí, že v případě neúspěchu se Putin uchýlí k něčemu drastickému. Tomu se snaží tato administrativa vyhnout. Jedná se skutečně o velmi delikátní situaci,“ dodal.

Tagy: