Ruská návštěva supermarketu? Okupanti ho „demilitarizovali“. Záběry rabování oblétly svět

Ruský voják si z ukrajinského obchodu nakradl spacák i značkové tašky.

Ukrajinci zveřejnili video z ruského rabování

Vysklili výlohu, vyrazili dveře a poté si odnesli všechno, co se jim líbilo. Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) zveřejnila záznam z ruského rabování supermarketu v Sumské oblasti. Drzostí ruských vojáků se lidé baví na sociálních sítích. Zveřejněné video je archivní. Ukrajinci totiž na začátku dubna okupanty z okolí města Sumy vyhnali.

„Ruská armáda je útočištěm zlodějů. Ti Ukrajincům kradou vše, co vidí. Jeden takový případ zaznamenaly kamery v Sumské oblasti. Díky našim obráncům tam už okupanti nejsou, ale ‚vzpomínka‘ na ně je zachována,“ uvedla SBU k videu, které sdílela na Twitteru.

Na záznamu z bezpečnostních kamer jsou vidět čtyři ruští vojáci, kteří se potulovali ulicemi tehdy okupovaného města v Sumské oblasti. Jednoho z Rusů napadlo vysklít skleněnou výlohu tamního supermarketu pomocí pažby od útočné pušky. I s kolegy se poté vkradli dovnitř, kde ještě vyrazili zamčené vchodové dveře.

Následovalo rabování prakticky všeho, co se okupantům v obchodě zalíbilo. Ze supermarketu si odnesli mimo jiné značkové tašky, spacák, baterie či voňavky. Jeden z vojáků si dokonce sednul na židli prodavače a chvíli se snažil dostat do pokladny. Použil k tomu příslušenství na čištění své zbraně. Vypáčit kasu se mu však nepovedlo.

Obrovskou drzostí vojáků a bizarností videa se baví lidé na sociálních sítích. Rusové se v uličkách obchodu procházeli způsobem, že to chvílemi vypadalo, jako by byli skutečně na nákupu. „Ruští okupanti zkrátka ‚demilitarizovali‘ supermarket v Sumské oblasti, ze které byli brzy vyhnáni zpět do Ruska,“ glosovalo ve svém příspěvku běloruské opoziční médium Nexta.

Bitva o Sumy započala hned v první den vypuknutí ruské invaze, tedy 24. února. I přes počáteční rychlý postup se ruské síly nedokázaly ukrajinského města s více než 260 tisíci obyvateli zmocnit. Dobyly pouze některá menší města v Sumské oblasti.

Později se většina Rusů z okolí města stáhla, aby se připojila k jednotkám, které měly za úkol obsadit Kyjev. I v tomto úkolu okupanti selhali. Ze Sumské oblasti se pak definitivně stáhli na začátku dubna.

Tagy: