Rusové jí zabili otce. 6letá dívka teď vydělává peníze na tanky a Javeliny pro armádu

Portrét svaté Javeliny v Kyjevě

Rusové jí zabili otce. 6letá Ukrajinka vybírá peníze, chce dát armádě tanky a Javeliny

Její otec i strýc zemřeli v bojích proti ruským okupantům. Nyní šestiletá ukrajinská holčička Iryna Vasylieva prodává ozdobené čelenky do vlasů. Peníze prý půjdou na pomoc armádě. Snem Iryny je prodat tolik čelenek, aby mohla ukrajinským vojákům pořídit tisíc kusů amerických raketometů Javelin a dalších tisíc tanků. Řekla to v rozhovoru pro tamní média. Reportáž sdílel poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

„Iryně je teprve šest let a už toho tolik prožila. Nyní získává peníze pro ukrajinskou armádu,“ zmínil Geraščenko na Twitteru. Šestiletá dívka již kvůli ruské invazi přišla o dva rodinné příslušníky. „Nejdřív zemřel můj strýc, pak i otec. Rozhodla jsem se pomoci naší armádě, aby k nám nepřišli Rusové,“ popsala.

Proto začala prodávat čelenky do vlasů, které sama zdobí, a další předměty. Nejprve sehnala peníze na dvě termokamery, což jsou zařízení, která umožňují vidět infračervené záření tělesa. Nyní shromažďuje finance na koupi auta. Její plány jsou však ještě ambicióznější.

„Sním o Javelinu. Ať mi lidé dají peníze k narozeninám, koupím za ně tisíc Javelinů a tisíc tanků, aby naši vojáci vyhráli během jedné minuty,“ řekla Iryna. Účetní jí dělá její matka, která se stará i o sociální sítě, aby zvýšila povědomí o dceřiném obchodu.

„Myslím, že by na mě byl tatínek hrdý. Byl zábavný a legrační. Namalovala jsem ho jako klauna, když jsem měla narozeniny. Koupil mi všechno, co jsem zrovna chtěla. Přál si, abych se stala veterinářkou,“ zavzpomínala Iryna na svého otce, který před časem zemřel během bojů v první linii.

Americký protitankový raketomet Javelin se po vypuknutí ruské invaze stal společně s tureckým dronem Bayraktar symbolem vzdoru proti agresi. Obě zbraně výrazně přispěly k ruskému debaklu v bitvě o Kyjev. Rusové se nakonec za obrovských ztrát z okolí hlavního města na přelomu března a dubna definitivně stáhli.

Na počest Javelinu a Bayraktaru Ukrajinci vyráběli speciální trika a skládali písně. V první fázi války bylo rovněž běžné, že se ke zbraním obránci země modlili. Přínos Javelinu je znát i na jižní frontě a na Donbasu, což dokazují záběry z bojů, které kolují po sociálních sítích.

Tagy: