V hromadném hrobě u Kyjeva bylo nalezeno tělo českého občana. Šlo o dobrovolníka

Hrob ruských vojáků ve Vilchivce u Charkova (Ukrajina), 9. května 2022.

V hromadném hrobě u Kyjeva bylo nalezeno tělo českého občana

Ve městě Makariv v Kyjevské oblasti byla nalezena těla tří zastřelených mužů, uvedl web Ukrajinska pravda. Podle místní policie je mezi mrtvými i český občan. Na Ukrajině pracoval jako řidič kamionu, po začátku ruské invaze se přihlásil jako dobrovolník. Úmrtí potvrdilo i ministerstvo zahraničí.

„Mezi zabitými je i český občan,“ informovala policie Kyjevské oblasti. Na sociálních sítích dále napsala, že neoznačený hrob s třemi těly byl nalezen u Makarivu.

„Dvě osoby byly střeleny do hlavy, další do břicha. Na místě se našly doklady jednoho z mrtvých – jde o občana České republiky,“ pokračovali příslušníci zákona. Zbylí dva muži nebyli identifikováni, na sobě měli ale civilní oblečení, uvedla Ukrajinska pravda.

Redakci CNN Prima NEWS informaci potvrdilo i ministerstvo zahraniční. „Případ českého občana můžu potvrdit. Náš zastupitelský úřad v Kyjevě je ve spojení s policejními složkami. Rodinu českého občana jsme informovali a poskytujeme ji konzulární služby,“ sdělila mluvčí ministerstva zahraniční Lenka Do. Dodala také, že po dohodě s rodinou nebude sdělovat žádné další detaily.

„Po okolnostech budeme pátrat,“ přislíbil policista Andrij Něbytov. Devětačtyřicetiletý Čech se přestal blízkým ozývat 3. března. Ještě před začátkem ruské invaze na Ukrajinu Čech v zemi pracoval jako řidič kamionu. Po propuknutí války se přihlásil jako dobrovolník. „V Česku má řidič manželku a bratra,“ upřesnila ukrajinská policie.

АНДРІЙ НЄБИТОВ: Масове захоронення розстріляних окупантами громадян виявили під Макаровим. Серед вбитих - громадянин...

Posted by Поліція Київської області on Monday, May 16, 2022

Podle dřívějších informací český dobrovolník přišel o život poté, co v autě čelil palbě ruských vojáků. Incident popsal český server Voxpot. Ministerstvo zahraničí vzápětí potvrdilo, že se na Ukrajině pohřešuje český občan.

Reportéři Voxpotu byli na začátku března na Ukrajině ostřelováni ve voze u města Makariv. Po zveřejnění reportáže se novinářům ozvala paní Simona, podle které se v téže době měl na podobném místě pohybovat její manžel Tomáš. Ten podle ní jako profesionální řidič kamionů a autobusů chtěl na Ukrajině pomáhat s odvozem lidí z ruskou armádou ohrožených oblastí. Od 2. března měl ale nedostupný mobilní telefon.

Po měsíci se reportéři vrátili na místo, na fotografiích zaznamenali mimo jiné rozstřílené automobily. Jeden z nich byl tím, na který se ptala paní Simona. Další den se reportéři vrátili zpět a našli Tomášovu tenisku, auto už bylo na vrakovišti. Mělo prostřelené čelní okno, boční dveře i opěradlo hlavy u řidiče, byla v něm krev.

Tagy: