Detaily smrti Čecha na Ukrajině: Rusové ho střelili do břicha, kolem hrobu rozmístili miny

Na Ukrajině našli v hrobě tělo zavražděného Čecha.

Konflikt na Ukrajině má první známou českou oběť. Snaha pomoci lidem uprostřed válečného běsnění se stala osudnou 49letému Tomášovi. Jeho tělo našli ukrajinští policisté v masovém hrobu na kraji obce Makariv i s doklady totožnosti. Podle policejního náčelníka Kyjevské oblasti byl dvakrát střelen do břicha. Rodině se naposledy ozval před více než dvěma měsíci.

Městečko Makariv v Kyjevské oblasti je místem těžkých bojů, kterým několikrát prošla fronta. Právě tady se měl na začátku války pohybovat pan Tomáš, český řidič kamionu, než s ním rodina 3. března ztratila veškerý kontakt. Reportéři českého webu Voxpot, kteří na místě natáčeli a dostali se pod ruskou palbu, zde objevili jeho rozstřílené auto. Místní policisté potvrdili nejhorší: tělo s Tomášovými doklady objevili v masovém hrobě tří lidí u výjezdu z města.

„Přesně víme, že dva lidé byli střeleni do hlavy, jeden do břicha. Na místě hrobu byly nalezeny doklady jednoho z mrtvých – jedná se o občana České republiky. Obsahují relevantní údaje. Další dvě oběti nebyly v tuto chvíli identifikovány, ale měly na sobě civilní oblečení. Budeme pátrat po příbuzných a zjišťovat, jak se sem dostaly,“ uvedl policejní náčelník Kyjevské oblasti Andrej Nebitov.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy doplnil, že to byl právě český občan, který byl dvakrát střelen do břicha. Zdůraznil, že těla nebyla pohřbena křesťanským způsobem.

„Šlo o rychlou operaci, jak se zbavit jejich těl. Nevíme, kdo byl přímým vykonavatelem, ale mohu říci, že z obou stran se nacházela ruská armáda. Zhruba 50 metrů od lesa měli ruští vojáci zákopy a všude kolem rozmístěnou techniku. Všechno nasvědčuje tomu, že na tomto místě operovaly jejich jednotky,“ pokračoval.

Tělo se převeze do Česka

Doplnil, že na místě operovaly Národní gardy Ruské federace a také čečenské jednotky: „Otázkou, kdo přesně se tam v danou chvíli nacházel, se zabývá Ústřední zpravodajská služba, Ministerstvo obrany Ukrajiny a také Bezpečnostní služba Ukrajiny.“

Úřady nyní provádí histologická vyšetření, aby určili přesné datum úmrtí. „Tělo zesnulého se momentálně nachází v márnici. Máme informace o tom, že Tomáš má v České republice bratra a manželku. Zástupci české strany jednají o jeho pohřbu. V případě potřeby usnadníme vývoz těla do vlasti,“ doplnil náčelník.

Mluvčí kyjevské oblastní policie Irina Pryanishnikovová doplnila, že ruští vojáci kolem hrobu rozmístili miny. „Nejprve jsme museli odminovat okolí a až poté jsme mohli zajistit těla,“ uvedla. Nebitov dodal, že ti, kteří to udělali – tedy ruská armáda, jak říká – doufali, že ti, co těla najdou, na granát šlápnou a zemřou nebo budou zraněni.

České ministerstvo zahraničí už ve středu potvrdilo, že o nálezu pohřešovaného Čecha ví. „Náš zastupitelský úřad v Kyjevě tento případ řeší s policejními složkami. My jsme informovali rodinu a po dohodě s ní bohužel nemůžeme zveřejňovat žádné další informace. S rodinou jsme v kontaktu a poskytujeme plné konzulární služby,“ sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do.

Devětačtyřicetiletý Tomáš byl na začátku války zrovna s kamionem na Ukrajině a rozhodl se, že tu zůstane a bude pomáhat. Ukrajinským úřadům se přihlásil jako dobrovolník. V Makarivu zřejmě pomáhal s evakuací civilistů. Nejspíš se ale dostal příliš blízko k ruským pozicím, které se nacházely právě v místě masového hrobu.

Tagy:
válka vražda rodina vyšetřování Ukrajina oběti tělo masové hroby masový hrob Česko břicho Co Čech, to politik! Ozbrojené síly Ruské federace Kyjevská oblast ruská invaze na Ukrajinu Makariv