Obsadili jsme letiště a odřízli Kyjev. Zabili jsme při tom 200 nacionalistů, tvrdí Rusové

Ruská armáda

Reportérka CNN Prima NEWS v Charkově

Ruská vojska odřízla ukrajinskou metropoli Kyjev ze západu a zabila 200 ukrajinských nacionalistů. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany s tím, že výsadkářské jednotky obsadily vojenské letiště Hostomel poblíž Kyjeva.

Výsadek ruských vojáků v prostoru letiště Hostomel různé zdroje ohlásily ohlásily již ve čtvrtek. Z této lokality pak prakticky celý den přicházely nepřehledné informace o bojích a nebylo jasné, kdo vlastně letiště kontroluje. „Ruské ozbrojené síly 24. února (ve čtvrtek) provedly úspěšnou výsadkou operaci v oblasti letiště Hostomel na předměstí Kyjeva. Při dobytí letiště bylo zlikvidováno více než 200 nacionalistů ze speciálních jednotek Ukrajiny. Ruské ozbrojené síly neutrpěly žádné ztráty,“ prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Výsadkové jednotky se podle něj spojily s dalšími ruskými silami a armáda prý zablokovala Kyjev od západu. Ukrajina zatím tuto informaci nepotvrdila.

Starosta metropole Vitalij Kličko mezitím řekl, že Kyjev vstoupil do obranné fáze, situace je podle něj složitá. „V některých čtvrtích jsou nyní slyšet výstřely a výbuchy. Ukrajinští vojáci zneškodňují diverzní skupiny. Bohužel některé z těchto skupin sabotérů už pronikly do Kyjeva. Nepřítel chce srazit hlavní město na kolena a zničit nás,“ řekl Kličko podle serveru Ukrajinska pravda.

Starosta zároveň apeloval na obyvatele Kyjeva, zejména ve čtvrti Oboloň, aby neopouštěli své domovy a úkryty. „Udělejte si zásoby vody, jídla a nezbytných věcí, připravte si teplé oblečení, deky, které si můžete vzít do úkrytu,“ dodal. Podle agentury Reuters přijíždějí do metropole ukrajinské vojenské vozy, aby město bránily.

Letiště v Hostomelu má dlouhou vzletovou a přistávací dráhu schopnou pojmout těžká dopravní letadla. Jeho obsazení umožňuje Rusku přepravovat vojáky přímo na předměstí Kyjeva. Hostomel leží sedm kilometrů severozápadně od Kyjeva.

Jeden z poradců ukrajinské vlády v pátek uvedl, že očekává, že se Rusko během dneška pokusí proniknout do Kyjeva. Informace o střelbě ve městě přicházely už dopoledne. Ukrajinské ministerstvo obrany ráno varovalo obyvatele Kyjeva před přítomností ruských sabotérů v Oboloni, což je jedno ze sídlišť v severní části metropole. Ministerstvo Kyjevany požádalo, aby si připravili zápalné lahve a nepřítele pomohli zneškodnit, uvedla agentura Unian. Civilistům radí, aby zůstali doma a hlásili pohyby ruské techniky.

Tagy: