Civilisté jako štíty? Moskva obviňuje Ukrajinu, že maří záchranu uvězněných lidí

Ruské ministerstvo obrany dnes obvinilo ukrajinské síly nasazené v Severodoněcku v Donbasu, že maří snahy umožnit civilistům ukrývajícím se v chemické továrně odejít do bezpečí.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Nejzuřivější boje probíhají v Severodoněcku a ve všech městech a obcích v okolí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil on-line před oběma komorami českého Parlamentu. Vladimir Putin a Si Ťin-pching se mezitím dohodli na posílení spolupráce v oblasti energetiky, financí a průmyslu. Ruské ministerstvo obrany dnes obvinilo ukrajinské síly nasazené v Severodoněcku v Donbasu, že maří snahy umožnit civilistům ukrývajícím se v chemické továrně odejít do bezpečí.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ruské síly se snaží dostat pod kontrolu Severodoněck, aby pak zcela ovládly dvě ukrajinské oblasti kontrolované proruskými separatisty. Moskva letos v únoru uznala nezávislost těchto regionů, Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky.

Všechny strany by měly zodpovědným způsobem pracovat na vyřešení situace na Ukrajině, řekl čínský prezident Si Ťin-pching svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, s nímž dnes hovořil po telefonu. Kreml oznámil, že se oba představitelé dohodli na posílení spolupráce mimo jiné pokud jde o energetiku a finance

Ve středu vystoupil on-line před oběma českými parlamentními komorami Volodymyr Zelenskyj. „Ruská invaze na Ukrajinu je pouze prvním krokem Putinova režimu, chce ovládat celý prostor bývalého východního bloku včetně Prahy,“ sdělil ukrajinský prezident.

Emmanuel Macron připomněl, že zástupci Ukrajiny a Ruska se dřív nebo později budou muset sejít, jestli má válka skončit. Francouzský prezident to řekl na návštěvě v Rumunsku. Některými představiteli je často kritizován, že udržuje komunikaci s ruským režimem.

Tagy: