Rusové ostřelovali evakuační konvoj. Zabili sedm lidí včetně dítěte, tvrdí Ukrajinci

Ukrajinská zpravodajská služba obvinila Rusko z ostřelování konvoje, který evakuoval především ženy a děti z vesnice Peremoha v Kyjevské oblasti. Podle agentury Reuters, která se odvolává na ukrajinské úřady, během útoku zahynulo sedm lidí včetně jednoho dítěte. Počty zraněných zatím nejsou známé.

„Po útoku okupanti donutili zbytky kolony vrátit se zpět do Peremohy,“ uvedla zpravodajská služba v prohlášení. Moskva obvinění zatím nekomentovala.

Ukrajina viní Rusko, že brání evakuaci civilistů z bojových zón, nerespektuje dohodnuté dočasné příměří a útočí na humanitární koridory. Rusko taková tvrzení odmítá s tím, že za problémy s evakuací může Kyjev.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková podle deníku Ukrajinska pravda dopoledne informovala o otevření 15 humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů z obležených oblastí a pro dodávky humanitární pomoci. Podle ukrajinské služby pro mimořádné situace se v Kyjevské oblasti za sobotu povedlo evakuovat asi 2 000 lidí.

Gubernátor Doněcké oblasti uvedl, že přetrvávající ostřelování komplikuje přísun pomoci do Mariupolu. Ve strategickém přístavu se 400 tisíci obyvateli podle místních úřadů zahynulo od začátku ruské invaze už téměř 1 600 civilistů.

Tagy: