Děsivé záběry z Charkova: Ruská raketa dopadla na náměstí, výbuch zpustošil vládní budovu

Ruská vojska nadále pokračují v ostřelování velkých měst Ukrajiny. V úterý 1. března nejméně jedna z raket dopadla i na náměstí Svobody v Charkově, druhém největším ukrajinském městě. Střela vybuchla v době, kdy zde projíždělo několik aut. Poškozeny měly být budovy oblastní správy, opery, filharmonie i obytné čtvrti. Zemřít mělo nejméně deset lidí, desítky dalších jsou zraněny, uvádějí ukrajinské úřady.

Bombardování pokračuje, Rusové ostřelují velká města Ukrajiny. Video zachytilo dopad jedné ze střel na Charkov, druhé největší město Ukrajiny. Nejméně jedna raketa dopadla na náměstí Svobody ve chvíli, kdy přes něj přejíždělo několik aut.

Podle vojenského analytika Lukáše Visingra utrpěl Charkov těžké zásahy. „Střela do guvernérské budovy, o které se nyní nejvíce mluví, byla zřejmě ruskou střelou s plochou dráhou doletu,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. To následně potvrdili i šéf oblastní správy v Charkově Oleh Synehubov.

Ostřelování centra Charkova si vyžádalo nejméně deset mrtvých a 35 zraněných, oznámil poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. Záchranáři však stále prohledávají trosky, bilance mrtvých a zraněných tak může vzrůst. Mezi mrtvými je i indický student, uvedlo indické ministerstvo zahraničí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil Rusko kvůli tomuto útoku za teroristický stát.

„Náměstí Svobody je největší náměstí v Evropě, dokážete si představit, že tam dopadly dvě rakety? Desítky lidí za to zaplatily životem. To je cena, kterou platíme za svobodu. Bojujeme za své území, za svou svobodu,“ prohlásil prezident. Následně dodal, že každé náměstí na Ukrajině, „ať už se jmenuje jakkoliv, ponese název náměstí Svobody“.

Ačkoliv se na sociálních sítích u záběrů po výbuchu píše, že se jedná o náměstí v Kyjevě, není to pravda. Skutečně jde o snímek škod po dopadu střely v Charkově.

Podle informací The Kyiv Independent měla střela mířit na vládní budovu v Charkovské oblasti.  Nebyla ale přesná a explodovala před budovou, přesto ji značně poškodila. Na sociálních sítích se následně začalo šířit video zachycující škody uvnitř budovy.

Web Unian.au uvádí, že při ostřelování byly poničeny také budovy opery, filharmonie, obecní správy a obytné čtvrti. Obyvatelé Charkova byli vyzváni, aby neopouštěli kryty.

Tagy: