Rusové bombardovali nemocnici. Pod ruinami jsou i děti, tvrdí ukrajinský poslanec

Záběry z ostřelovaného Mariupolu ze dne 19.4.

Bitva o Donbas na východě Ukrajiny začala

Ruské letectvo v úterý bombardovalo nemocnici u oceláren Azovstal v Mariupolu. Ty představují poslední velkou baštu odporu ukrajinských sil ve strategicky důležitém přístavním městě u Azovského moře. Pod troskami nemocnice se může nacházet až 300 lidí, včetně dětí, uvedla agentura Unian s odvoláním na ukrajinského poslance a podnikatele Serhije Tarutu. Poradce mariupolského starosty ale tyto zprávy popřel, žádní civilisté se tam podle něj neskrývali.

Tyto údaje nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Nicméně Taruta minulý měsíc jako první informoval, že 130 lidí vyšlo živých z krytu pod rozbombardovaným mariupolským divadlem. Zatímco první informace mluvily o 300 civilistech, kteří jsou pod troskami uvězněni, poradce mariupolského starosty tyto zprávy popřel.

Proruští separatisté, kteří se podílejí spolu s ruskými jednotkami na obléhání a dobývání Mariupolu, dříve ohlásili konečný útok na Azovstal.

„Ruští fašisté shodili silnou bombu na nemocnici u Azovstalu. Podle mých informací je pod ruinami okolo 300 lidí. Jsou mezi nimi děti. V části nemocnice, uchráněné od dosavadního ostřelování a bombardování, byli zranění obránci a schovávali se tam obyvatelé Mariupolu s dětmi. Protože ve zničeném městě už není, kde se schovat,“ napsal Taruta na Facebooku.

Politik připomněl, že podle odposlechů, které pořídila ukrajinská tajná služba SBU, se ruští vojáci chytali bombardovat ocelárny třítunovými bombami, protože dostali rozkaz Azovstal „srovnat se zemí“. Současně vyzval svět, aby zastavil „genocidu v Mariupolu“.

O prvním bombardování oceláren třítunovými bombami podle agentury Interfax-Ukrajina v úterý informoval také poslanec vládní strany Sluha národa Fedir Venislavkyj z branného a bezpečnostního výboru.

Poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko později na sociálních sítích potvrdil, že Azovstal je silně bombardován supertěžkými bombami. Tvrdil ale, že žádní civilisté se v ocelárnách neskrývají, a už vůbec ne ve zničené nemocnici. Pochybné zprávy v tomto smyslu podle něj šíří politici, kterým jde o upoutání pozornosti k vlastní osobě.

Tagy: