Rusové chystají novou ofenzivu. Zaútočí, až zamrzne terén, tvrdí američtí analytici

Trénink ruských jednotek v samozvané Doněcké lidové republice

Západní pomoc Ukrajině

Ruská armáda připravuje novou ofenzivu. Zahájit ji chce ve chvíli, kdy na východě a jihovýchodě Ukrajiny zamrzne půda. Tvrdí to analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) s odvoláním na ruské zdroje.

Ruská armáda by měla zahájit rozsáhlou ofenzivní operaci někdy mezi 12. lednem a 2. únorem poté, co v současné chvíli bahnitá země zamrzne a bude průjezdná. Ukrajinské jednotky budou „vyčerpány“ z obrany svých pozic v Avdijivce a na východním (levém) břehu Chersonské oblasti, píše web Ukrajinska pravda. Tvrdí to ruský literární kritik a teoretik alternativní historie Sergej Pereslegin, na kterého se analytici ISW odvolávají. Právě na tyto dvě oblasti by se měla ofenzíva zaměřit.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko nehladoví. Jeho ekonomika vydrží ještě dlouho, připustil šéf ukrajinské rozvědky

Pereslegin se domnívá, že Rusko nemá dostatek sil k provedení rozsáhlých útočných akcí, které předpovídá. S jeho názorem souhlasí také analytici z amerického Institutu pro studium války. Rusové podle nich nebudou schopni provést operačně významné průlomy.

Místopředseda ruské vlády a bývalý ředitel Roskosmosu (ruské kosmické agentury) Dmitrij Rogozin prohlásil, že fronta na západě Záporožské oblasti „hučí jako včelí úl“ kvůli velkému množství ukrajinských bezpilotních letounů.

Drony ukrajinských ozbrojených sil podle něj masivně útočí na cíle a komplikují ruské armádě postup.

Podle odhadu ISW omezují operace na frontě nynější teploty, které na Ukrajině panují. Jakmile půda zamrzne, terén se stane příznivějším pro mechanizovanou manévrovou válku. Analytici jsou přesvědčeni, že se Rusové na východní Ukrajině pokusí chopit iniciativy a udržet ji navzdory zimnímu počasí a terénním podmínkám.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry brutálního úderu na ruské vojáky. Přežila jen myš, lezla po mrtvém okupantovi

Tagy:
válka Vladimir Putin operace útok Ukrajina Rusko Institut pro studium války zima ofenziva Serhii Pereslegin Dmytro Rogozin