Vyškolili jsme ruské lovce dronů, jásají Ukrajinci. Záběry ukazují jejich drtivý protiútok

Na území centrálního Donbasu už několik měsíců zuří brutální boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou. U doněckého Bachmutu zabraňuje postupu okupantů mimo jiné ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda. Ta pomocí bezpilotního letounu vypátrala další z ruských úkrytů. Později toto místo vybombardovalo ukrajinské dělostřelectvo.

„Bojovníci naší brigády vyškolili ruské lovce ukrajinských dronů. Okupanti u Bachmutu se pokusili sestřelit ukrajinský bezpilotní letoun pomocí protidronového systému (připomínajícího přenosnou pušku Dronegun, pozn. red.) či pěchotní zbraně. Náš operátor však dostal bezpilotní letoun pryč do bezpečné vzdálenosti,“ uvedla ke zveřejněnému videu 30. brigáda.

Na záběrech je vidět, že ukrajinský operátor pomocí dronu objevil úkryt ruských jednotek v Doněcké oblasti nedaleko Bachmutu. Jeden z okupantů se snažil bezpilotní letoun zaměřit a následně vyřadit z provozu pomocí speciálního protidronového systému. Další ruský voják neváhal a začal po dronu pálit z pěchotní zbraně připomínající útočnou pušku.

Bezpilotní letoun však vyvázl bez poškození. „Dron sdělil našemu dělostřelectvu souřadnice ruských pozic. Díky přesnému úderu a nesmrtelnosti našeho dronu byl nepřítel brzy zničen,“ dodala 30. brigáda. V závěru videa je vidět drtivý dělostřelecký úder na ruské pozice. Ukrajincům se povedlo úkryt nepřátel zničit.

I přes značné ztráty dělají Rusové nadále na území centrálního Donbasu vše pro to, aby postoupili kupředu. Obzvlášť brutální boje probíhají u Bachmutu i nedalekého Soledaru.

Z tohoto města kvůli obrovskému náporu ruské armády už někteří ukrajinští vojáci ustupují. V pátek to uvedl reportér stanice CNN, který se spolu se svým štábem nachází jen pár kilometrů od východoukrajinského města. Moskva tvrdí, že se její vojska Soledaru zmocnila už ve čtvrtek. Kyjev to vzápětí rázně odmítl.

Ukrajinský vojenský expert Oleksandr Krajev odhadl, že obě strany v bitvě o Soledar každý den přicházejí o několik stovek vojáků. Podle dostupných informací je obrovská také spotřeba munice. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak označil boje o Soledar a Bachmut za vůbec nejkrvavější od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu.

Tvrdé boje o Soledar podobně popisuje také ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Podle něj mají obranné síly Ukrajiny mnohem menší ztráty než nepřítel. Rovněž zdůraznil, že každý den je zabito a zraněno přibližně 500 ruských vojáků. Zároveň zmínil, že ukrajinští obránci nadále drží své pozice. „Situace je velmi obtížná, ale pod kontrolou,“ podotkl Reznikov.

Tagy: