Rusové se obávají železné opony na hranicích, tvrdí Just. Prozradil termín možné mobilizace

V Rusku se chystá novela zákona, která by měla zakazovat Rusům i cizincům přejet hranice bez předchozího povolení. Podle vyjádření jednoho z ruských poslanců by se omezení mělo týkat pouze nákladní dopravy, tvrdí spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just. Tato specifikace však v novele není uvedena. Rusové se proto obávají nové „železné opony“ na hranicích i případné blížící se další mobilizace.

Na koho se bude vztahovat novela zákona o dopravních komunikacích, neví ani sami Rusové, tvrdí v nadsázce Just. „V novele nejsou vozy definovány, pouze je uvedeno, že jde o transport – ať už osobní, nákladní nebo autobusový. Když jsem mluvil s jedním poslancem ze státní Dumy, sdělil mi, že by se měla novela týkat pouze kamionů a komerční přepravy. Údajně to ‚zapomněli‘ do novely napsat,“ vysvětlil Just.

Poslanec podle něj argumentoval tím, že na hranicích jsou problémy a kamiony tam dlouho zůstávají stát. „Experti na dopravu však tuto informaci vylučují. Vzhledem k tomu, že se kamionová přeprava mezi EU a Ruskem snížila o 70 procent, tak na hranicích problémy nejsou. Nejistota však trvá,“ zdůraznil.

Dodal, že Rusové kvůli chystané novele, která by měla vstoupit v platnost na začátku března, znervózněli. „Obávají se i možné další mobilizace nebo toho, že v Rusku bude panovat železná opona na hranicích. Zatím to tak nevypadá, pokud budeme věřit ruským poslancům,“ řekl Just.

O možné další ruské mobilizaci se diskutuje již od konce minulého roku. „Když mluvím s vojenskými experty a poslanci, naznačují, že ruská armáda má nedostatek mužů, aby udělala další útok na Ukrajině nebo zahájila protiofenzivu. Počet nedávno zmobilizovaných 300 tisíc mužů měl stabilizovat situaci na frontě. Pokud chtějí ofenzivu zahájit, spekuluje se, že budou potřebovat další muže. Pokud k tomuto rozhodnutí ruská vláda přistoupí, tak je mobilizace nabíledni. Hovoří se o tom, že by k ní mohlo dojít na jaře letošního roku,“ uzavřel.

Tagy: