Válku nezačal Bůh, ale Rusové. Vinu za masakr v Buči nenese jen Putin, říká kardinál Duka

Hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS byl kardinál Dominik Duka.

360° (405)

Masakr v Buči? Musíme se ptát, proč tak vojáci jednali, řekl pořadu 360° na CNN Prima NEWS kardinál Dominik Duka. Dodal, že za invazi na Ukrajinu je zodpovědný hlavně legitimní ruský vládce, tedy prezident Vladimir Putin.

„Bůh válku nezačal, začala ji Ruská federace a roli hrají lidé, kteří nejsou jako umělá inteligence a nechají se strhnout. Jsme povolaní, abychom proti zlu, které vstupuje do světa, bojovali a nebyli pasivní,“ okomentoval ruskou invazi na Ukrajině Duka.

Právě obrana světa je podle něj důvodem, proč stojíme na straně těch, kteří se brání. „Každá válka je nespravedlivá v tom, že v ní umírají vinní i nevinní. Mnozí z ruských vojáků nešli do války dobrovolně,“ podotkl kardinál.

Světem v posledních dnech a hodinách otřásají děsivé záběry z osvobozených měst Buča nebo Irpiň v Kyjevské oblasti. Ruská armáda tam podle záběrů nechala mrtvé civilisty na ulicích a kopala pro ně masové hroby. Západ tak stále hlasitěji mluví o válečných zločinech.

„V Buči nemůžeme vidět jen vinu Putina a vrchního velitelství, ale musíme se ptát, kdo byli ti vojáci a proč tak jednali. Mohla to být pomsta, ale nezachovali základní etiku války, jak se má jednat se zajatcem a nepřítelem,“ zdůraznil Duka. Ruský prezident Vladimir Putin, který invazi na Ukrajinu schválil a 24. února také ohlásil, není podle něj jediný, koho bychom měli obviňovat.

Volba mezi menším a větším zlem

Duka zdůraznil, že je rozdíl mezi vraždou a zabíjením v sebeobraně. Ukrajinci jsou podle něj v sebeobraně, proto nemůžeme mluvit o tom, že by zabíjeli. „Hájí životy druhých. Je to volba mezi menším a větším zlem, ale také volba za život. Útočník na sebe musí vzít zodpovědnost,“ dodal kardinál.

Ohledně Rusů nejde prý mluvit o kolektivní vině. „To je tragický omyl, kdy se zaměňuje odpovědnost za vinu,“ podotkl Duka. Ne každý občan nebo politik totiž s válkou souhlasí, a vinu tím pádem nenese. „Viníkem je legitimní vládce, tady prezident Putin. Musíme si ale uvědomit, že asi nedal rozkaz k postřílení těch lidí. Voják jednal na základě svědomí, v tom je velký problém,“ zdůraznil Duka.

Tagy: