Rusové ukradli na Ukrajině traktory za miliony. Pak ale zjistili, že je nemohou používat

Traktory v Záporoží, 8. dubna

Válka na Ukrajině (4.5.2022 7:00)

Ruští vojáci v okupovaném Melitopolu doslova vyrabovali tamní prodejnu zemědělské techniky. Většinu odcizených strojů pak přepravili do Čečenska. Nakonec však zjistili, že ukradenou techniku nebudou moci používat. Majitelé ji totiž na dálku uzamkli.

Celkem šlo o 27 kusů zemědělských strojů včetně traktorů, kombajnů i secích strojů, uvedla CNN. Poté, co Rusové opustili prodejnu v jihoukrajinském Melitopolu, nezbylo v ní prakticky nic. Kyjev odhaduje celkovou hodnotu odcizené techniky na téměř pět milionů dolarů (přes 117 milionů korun).

Část strojů skončila v nedaleké vesnici, většinu však okupanti přepravili do 700 kilometrů vzdáleného Čečenska. Odcizená technika však disponovala vybavením systémů GPS. Ukrajinci tak mohli cestu ukradených strojů sledovat. Moderní zemědělská technika se dá navíc částečně ovládat na dálku.

„Když útočníci odvezli ukradené stroje do Čečenska, zjistili, že je nemohou ani zapnout, protože byly na dálku uzamčené,“ sdělil dobře informovaný zdroj stanici CNN. Ta kvůli bezpečnosti nezveřejnila jeho identitu. I přes další ponížení ruské armády jde pro Melitopol o obrovskou materiální ztrátu.

Traktory se staly krátce po vypuknutí invaze jedním ze symbolů ukrajinského odporu proti ruskému agresorovi. Obránci tyto stroje totiž často využívají k odtahu opuštěné ruské těžké techniky. Na sociálních sítích jsou k dohledání desítky videí, na nichž traktor táhne za lano ruský tank či jiný obrněnec do „bezpečí“.

Zprávy o ruském rabování v okupovaných ukrajinských městech a vesnicích se v médiích šíří už několik týdnů. Ruští vojáci kromě těžké techniky kradou i potraviny, stavební materiály či dřevo.

Podle ukrajinských svědků si okupanti před odchodem z Kyjevské oblasti ve velkém odnášeli také domácí spotřebiče – například pračky nebo lednice – a to na úkor vlastních mrtvých vojáků, které naopak v oblasti měli nechávat.

Tagy: