Ruští vojáci ztrácí odvahu a nechtějí bojovat. Z fronty prchají či páchají sebevraždy

Ruský voják v zákopu (28. 3. 2023)

Ukrajinci představili nový kamikaze dron proti ruské flotile

V řadách ruské armády klesá morálka, tvrdí to Ivan Fedorov, starosta Melitopolu. Vojáci se podle něj snaží z okupovaných území Ukrajiny prchat. Někteří ale situaci nezvládají a raději páchají sebevraždy. Do Ruska vstoupila Svobodná legie, jejímž cílem je očistit ruské území od „Putinovy špíny“, informovali o tom na sociální síti Telegram.

„V posledním týdnu jsme byli svědky masivní ztráty morálky mezi nepřáteli. V Tokmoku byli nalezeni dva zastřelení rašisté, ne v první linii, ale vzadu. Také víme, že v Melitopolu se jeden z vojáků oběsil, protože nechtěl plnit rozkazy nepřítele,“ uvedl Fedorov podle ukrajinské tiskové agentury Unian.

ČTĚTE TAKÉ: V Polsku loni zabíjela ukrajinská raketa, potvrdil ministr. Stěžuje si na přístup Kyjeva

Starosta Melitopolu tvrdí, že okupanti pátrají po ruských vojácích, kteří se snaží uniknout z  okupovaného území tím, že se převlékají do civilu. „Nepřátelé hledají auta, kde sedí převlečení rašisté,“ dodal a informoval o tom, že mobilizace na okupovaných územích již začala, ale není tak masová.

„Nepřítel se snaží nenutit naše obyvatelstvo vstoupit do armády, ale koupit je. Nabízejí smlouvy na plat 200 tisíc rublů a za samotné podepsání smlouvy získají 180 tisíc rublů,“ tvrdí.

Bojovníci legie Svoboda Ruska, oznámili na svém Telegramu, že jejich skupiny operují na území regionu Belgorod. „Pokračujeme v čištění našeho domova od Putinovy ​​špíny. Bitva probíhá, všechny podrobnosti zveřejníme později,“ píše se ve zprávě.

Legie Svoboda Ruska vznikla v březnu 2022 jako obrana proti ruské invazi v rámci rusko-ukrajinské války. Je složena z dezertérů ruské armády a ruských a běloruských dobrovolníků. Cílem je odrazit ruskou invazi a sesadit režim Vladimira Putina.

Ukrajinské síly nadále postupují ve své protiofenzivě. Každý metr, který Ukrajinci získají, Rusové ztrácejí. Na neohlášené návštěvě Kyjeva to řekl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Zatímco Ukrajinci podle šéfa NATO bojují za své rodiny, za budoucnost a svobodu, Rusové za „imperiální bludy“ Moskvy. „Čím bude Ukrajina silnější, tím se přiblížíme k ukončení ruské agrese,“ řekl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal země NATO o poskytnutí více protiletadlových systémů, které by podle něj čelily ruským útokům na energetickou infrastrukturu země.

V poslední době ruští okupanti snížili tempo útočných akcí zejména na linii Kupjansk–Svatove–Kreminna, uvádí to Institut pro studium války (ISW).  Ruští vojáci podle informací ISW naopak stále častěji provádí nálety proti cílům na západním břehu Chersonské oblasti a na zadních ukrajinských pozemních liniích ve směru na Kupjansk, informoval web Unian.

Tagy:
strach vojáci Ukrajina on-line sebevraždy Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka válečná fronta svobodné legie