Ruští zajatci se rozplakali: Putin nás podvedl. Vlastní vojáky hází do masových hrobů

Jedenáct ruských vojáků zajatých ukrajinskými silami při tiskovém prohlášení 5. března 2022.

Válka na Ukrajině 21.3.2022

Skupina ruských zajatců na tiskové konferenci vystoupila proti vlastní vládě. Prezidenta Vladimira Putina označili za lháře a zombie, kterou by jejich spoluobčané měli přestat sledovat a poslouchat. Veřejně se omluvili a žádali o odpuštění. Někteří se dokonce rozplakali.

Konferenci pořádala tisková agentura Interfax-Ukrajina. Skupina zajatých Rusů během ní svým spoluobčanům vzkázala, aby si sundali růžové brýle a pohlédli na zkázu, kterou ruská vojska kvůli Putinovi na Ukrajině způsobila. V průběhu svých vypovědí se někteří neudrželi, lámal se jim hlas a tekly jim slzy.

Jedním z vojáků, který se ukrajinským silám vzdal, je i Alexej Železňak ze 34. samostatné motostřelecké brigády dislokované v Karačajevsko-Čerkeské republice v Rusku. „Putin, aniž by vyhlásil válku, bombarduje obyvatele, nemocnice a města na Ukrajině. Rusové, nedívejte se na zombie. Ukrajinský lid je statečný, jednotný. Bez ohledu na to, kolik sem Putin pošle svých vojáků, toto území nezíská,“ prohlásil.

Naši agresi si budou pamatovat

Zdůraznil, že „vrchní velitel je lhář a podvodník“. „Podvedl nejen nás, ale celé Rusko. Jednoduše z nás udělal fašisty,“ pokračoval. Ze stejné jednotky se vzdal také Mustafajev Mugsad, který své spoluobčany vyzval, aby ignorovali státní propagandu. „Lidé si budou naši agresi pamatovat po staletí. Rusové, sundejte si konečně růžové brýle a podívejte se, co se děje na Ukrajině,“ vyzýval.

Následně se omluvil, že vojska Ruské federace na Ukrajinu přinesla zármutek a zkázu. Signalista 126. samostatné brigády pobřežní obrany Igor Rudenko dodal, že vzdát se Ukrajincům bylo správné. „Zůstal jsem naživu. Vím, že ruská vojska už prohrála, protože ukrajinská armáda je zničí. Nehledě na to, kolik jich bude. Zhruba patnáct tisíc lidí už zemřelo... Pokud vám, ruská armádo, zůstala nějaká čest, neopakujte mé chyby,“ žádal, píše web Mirror.

Doplnil, že by se ruské jednotky měly sebrat a Ukrajinu opustit. „Putin nás nepotřebuje. Nebere ani padlé Rusy, hází je do masových hrobů. Těžko se na to dívá,“ pokračoval. Dodal, že je etnický Ukrajinec, rodák z Dněpropetrovské oblasti. „Na kolenou žádám ukrajinský lid o odpuštění za to, že jsem zradil svůj národ,“ doplnil.

Rudenko mimo jiné uvedl, že přípravy na invazi na Ukrajinu probíhaly v jeho jednotce již od ledna 2022. Posledním zajatcem, který se na tiskové konferenci vyjádřil, byl velitel automobilního oddělení 126. samostatné brigády Alexandr Romenko. Ten své spoluobčany vyzval, aby vyšli do ulic. „Nebojte se naší vlády. Ano, zadrží až 20 tisíc lidí, ale vás je víc. Zastavte ten chaos, umírají zde mírumilovní lidé,“ dodal.

Tagy: