Žádné nacisty jsme neviděli, proti Putinovi povstaneme. Ruští zajatci promluvili pro CNN

Separatistický ozbrojenec na Donbasu

Vývoj bojů na Ukrajině (18.3.2022)

Rozhovor americké stanice CNN se třemi ruskými zajatci ukrajinské armády ukazuje, že jsou někteří ruští vojáci misí na Ukrajině a utrpením ukrajinských civilistů hluboce znepokojeni. Ostře také kritizovali svého vrchního velitele Vladimira Putina. Dokonce plánují proti němu po návratu do vlasti povstat. Jejich výpovědi podporují teorie, že přinejmenším někteří ruští vojáci mají s válkou na Ukrajině morální problém.

Tři ruští piloti zajatí ukrajinskou armádou sedí u stolu. Jeden z nich má na čele tržnou ránu, kterou podle svých slov utrpěl ještě před zajetím. Pouta nemají a zdá se, že nejsou nijak fyzicky omezeni v pohybu. Tak vypadají kulisy rozhovoru zajatců pro americkou stanici CNN. „Zacházení bylo přijatelné. Nabídli nám jídlo a pití. Nabídli lékařské ošetření,“ ocenil Maxim, jeden z pilotů.

Právě on, důstojník a pilot stíhacího bombardéru, má při rozhovoru hlavní slovo. Vypadá pohmožděně a je velmi bledý, mluví ale srozumitelně tónem profesionálního vojáka. Maxim během rozhovoru mimo jiné prozradil, že „tajný bojový rozkaz“ dostal teprve den předtím, než Putin oznámil „speciální vojenskou operaci“ proti Ukrajině.

A právě ruského vládce se nebojí vojáci kritizovat. „Chtěl bych našemu vrchnímu veliteli vzkázat, aby zastavil teror na Ukrajiné. Protože až se vrátíme, povstaneme proti němu,“ zazní v rozhovoru od jednoho z nich.

Žádné nacisty jsme neviděli

Piloti také odpovídají během rozhovoru na otázku, co si myslí o Putinových tvrzeních, že Ukrajinu řídí neonacisté. „Myslím, že to bylo vymyšleno jako záminka a je to něco, co svět nemůže pochopit. Ale Putin a jeho okolí to potřebují, aby dosáhli svých vlastních cílů. Jedním z takových kroků bylo, že pro ně bude výhodné šířit dezinformace o fašismu a nacismu. Žádné nacisty ani fašisty jsme neviděli. Rusové a Ukrajinci se dokážou domluvit stejným jazykem, takže v nich (v těchto lidech) vidíme to dobré,“ reaguje Maxim.

Pilot Maxim se emotivně rozpovídal také o utrpení, kterému čelí civilisté. „Nejde jen o demilitarizaci Ukrajiny nebo porážku ukrajinských ozbrojených sil, nyní jsou ničena města pokojných civilistů. Dokonce, já nevím, co může ospravedlnit, k***a, dětské slzy, nebo ještě hůř, smrt nevinných lidí, dětí,“ má jasno ruský zajatec.

Maxim přiznává, že jsou si Rusové vědomi toho, co se stalo ve městech jako je Mariupol, kde bylo od začátku invaze zabito téměř 1 600 lidí. „Byla to děsivá skutečnost, a to nejen proto, že jde o zločin. Je to vandalismus. Takové věci se nedají odpustit,“ říká například. Alexej, další z pilotů, tiše dodává: „To opravdu není na nás, koho bombardovat, co bombardovat. Je to rozkaz.“

Chceme vidět své rodiny a blízké

Maxim a jeho kolegové naznačili, že ohledně ukrajinské ofenzivy panuje všeobecný neklid. „Vím, že v mé jednotce jsou úplně proti. Mají mnoho příbuzných a přátel (na Ukrajině) a bylo jim řečeno, že jde o operaci lokalizovanou na DNR (separatistická oblast Doněcka podporovaná Ruskem), a ne o útok na celou zemi. Moje divize byla zcela proti. Pokud by se Ukrajina chtěla stát součástí Ruska, navázat nějakou spolupráci – rozhodně. Nikdo by nebyl proti. Ale nutit je k tomu je prostě nepřijatelné,“ vysvětluje rozpoložení v některých částech armády.

Piloti v rozhovoru mluví také o kontaktu se svými rodinami. „Řekl jsem: ‚Jsem naživu a jsem v zajetí.‘ Mluvili jsme o osobních věcech. O našich dětech, o domácnosti, ne o vojenských věcech. Samozřejmě, že opravdu chceme vidět své rodiny a blízké. Setkat se s nimi. A obejmout je, protože mají strach,“ poodhaluje Maxim.

CNN používá striktně pouze křestní jména válečných zajatců kvůli jejich vlastní bezpečnosti.

Tagy: