Putin přišel na Ukrajině už o 40 velitelů. Dalšího mu zabili v přestřelce, píší média

Podle zahraničních médií zemřel na Ukrajině ruský podplukovník Denis Mezhuev.

Jiří Just a Matyáš Zrno o aktuální situaci na Ukrajině

Za 50 dnů války už Rusové ztratili na Ukrajině nejméně 40 vysoce postavených důstojníků. Tím posledním má být podle zahraničních médií podplukovník Denis Mezhuev. Informace však nelze nezávisle ověřit. Vše ale nasvědčuje tomu, že ruská armáda s podobnými ztrátami rozhodně nepočítala.

„Podle zpráv z Ukrajiny byl na frontě zabit podplukovník Denis Mezhuev. Byl velitelem 1. gardového motostřeleckého pluku Rudého praporu Sevastopol, údajně zemřel při přestřelce,“ píší britské weby Daily Mail a Evening Standard.

Rusové smrt svého podplukovníka oficiálně nepotvrdili. K jeho údajnému úmrtí se ale vyjádřil básník a známý podporovatel prezidenta Vladimira Putina Andrej Kovalev. „Za své činy by měl obdržet vyznamenání hrdiny Ruska,“ apeloval, aby bylo Mezhuevovi posmrtně uděleno nejvyšší státní vyznamenání.

Ukrajina tvrdí, že Rusko ztratilo během konfliktu nejméně sedm generálů a 33 plukovníků. Jde o klíčové postavy s bohatou vojenskou historií a zkušenostmi. Jedním z padlých vojáků při přepadení sousední země byl i metály ověšený velitel tankového pluku Alexander Bespalov.

Dlouhé řady zabitých ruských vojenských vůdců podle expertů prozrazují chybnou taktiku Kremlu při brutální invazi. Podle ukrajinské armády ztratili Rusové už přes 20 tisíc vojáků, NATO odhaduje ztráty mezi 7 a 15 tisíci. Zatímco spousta z nich zde byla svými krajany ponechána napospas, například ostatky 42letého plukovníka Bespalova se dostaly do vlasti, kde byly řádně pohřbeny.

Oficiální ruská média nadále nemluví o válce, ale o speciální vojenské operaci. Neustále zdůrazňují, že je úspěšná. Západní zpravodajské služby ovšem odhadují, že na Ukrajině umírá zhruba tisíc Rusů každý den. Je zřejmé, že s podobným scénářem svého tažení Putin nepočítal.

Tagy: