Rusy čekají vojenské katastrofy, říká Visingr. Co Putinovi umožní anexe ukrajinského území?

Visingr o situaci na Ukrajině (30.9.2022)

Anexí Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti se situace na frontě nezmění, uvedl vojenský analytik Lukáš Visingr. Ruský prezident ji ale podle něj ohlásil, aby mohl na tomto území nasadit brance, dodal ve vysílání CNN Prima NEWS. Rusy prý přesto čekají další vojenské katastrofy.

Rusové mimo jiné bojují v Lymanu v Doněcké oblasti, kde se snaží odrážet ukrajinské útoky. „Na ruských sítích už vojenští blogeři psali, že situace v okolí Lymanu je velmi složitá. Jak jsme se naučili za poslední týdny, to je v ruské terminologii poslední termín před kolapsem a katastrofou,“ okomentoval analytik.

Lyman je proto podle něj z největší části obklíčen. „Je tam několik tisíc ruských vojáků, jejich osud jim není co závidět. Až se zprávy v Rusku rozšíří, budou mít velmi negativní dopad,“ pokračoval. Do určité míry by mohly zastínit i páteční ceremonii takzvané anexe. „Anexe je spíše formální krok, nebude se projevovat na frontě,“ podotkl.

Nastoupí branci

Jeden z hlavních důvodů, proč k tomuto kroku ruský prezident Vladimir Putin přistoupil, je podle něj legislativní. Nyní totiž ruské zákony neumožnují nasazení vojáků základní služby mimo území ruské federace. „Tím, že budou regiony z hlediska ruského práva připojeny k Rusku, bude v nich možné nasadit brance,“ vysvětlil Visingr.

Připomněl, že v říjnu začíná další kolo takzvaných odvodů na povinnou vojenskou službu. „Čerstvě povolané mladé muže bude nyní možné nasadit i do regionů, které ale patří Ukrajině,“ přiblížil.

Rusko ale ani jednu ze zmíněných oblastí plně neovládá. „Nejlépe je na tom Rusko v Luhanské oblasti, kterou ovládá asi z 97 procent, Ukrajinci drží jen několik málo obcí. Doněckou, Chersonskou i Záporožskou oblast kontroluje ruská armáda pouze z části,“ doplnil s tím, že zvlášť v Chersonské oblasti je situace pro Rusy hodně problematická.

„Ukrajinci na ně tlačí, schyluje se tam pravděpodobně k další vojenské katastrofě. Rusy nečeká nějaký záviděníhodný obraz,“ podotkl Visingr. V krátkodobém horizontu se tak prý Rusové budou snažit, aby se jim fronta naprosto nezhroutila.

Tagy:
válka Vladimir Putin katastrofa Ukrajina CNN Prima NEWS Rusko Ukrajinci Ozbrojené síly Ruské federace Lukáš Visingr válka na Ukrajině Lyman Záporožská oblast