Evropský zatykač na Putina. Měl by před mezinárodní tribunál, má jasno Rychetský

Pavel Rychetský

Vstup reportérky CNN Prima NEWS přímo z válečné zóny

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský pokládá rozpoutání války na Ukrajině za tak hrubé porušení všech norem mezinárodního práva, že by bylo na místě postavit ruského prezidenta Vladimira Putina před mezinárodní tribunál. Zmínil také možnost vydat na politika evropský zatýkací rozkaz a pozastavit členství Ruska v mezinárodních institucích.

„Bezprecedentní rozpoutání války poprvé od konce druhé světové války na evropském území představuje tak hrubé porušení všech norem mezinárodního práva, že by bylo na místě postavit Putina před Mezinárodní trestní tribunál, vydat na něj evropský zatýkací rozkaz a pozastavit členství Ruské federace ve všech mezinárodních institucích včetně OSN,“ řekl Rychetský.

Rusko podle něj, stejně jako Sovětský svaz, vždy usilovalo o rozšíření svého území, anebo alespoň svého vlivu, na země východní i střední Evropy. Ekonomické sankce by signatář Charty 77 uplatnil v nejintenzivnější formě.

„K tomu by měly být v celém světě zmrazeny veškeré vklady a aktiva ruského státu i jeho představitelů včetně Putina a všech členů jeho rodiny,“ dodal Rychetský. Občanům Ruska s výjimkou uprchlíků a azylantů by se měl podle něj znemožnit vstup do členských států EU. Občanům Ukrajiny by Rychetský naopak poskytl veškerou pomoc včetně zjednodušeného řízení o azylu.

Ruské vojsko v noci ze středy na čtvrtek zahájilo invazi na Ukrajinu. Boje aktuálně probíhají nejen na Donbasu, ale po celé zemi. Například u Charkova měli Ukrajinci odrazit ruský tankový útok. Na celé řadě míst pak došlo k bombardování, oblohu křižují ruské stíhačky či vrtulníky.

Ukrajina vyhlásila výjimečný stav, který začal platit od středeční půlnoci, uzavřela celý svůj letecký prostor a všechna letiště. Podle ukrajinského ministra vnitra o život během náletů už přišlo nejméně několik stovek lidí, výbuchy otřásají i Kyjevem.

Ruská armáda útočí i na samém západě Ukrajiny. „Raketa vybuchla kilometr od mého domu. Byli jsme evakuováni. Vzít jsme si mohli jen osobní dokumenty. Budu se snažit najít nějaké bezpečné místo,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ukrajinský občan, který na dálku pracuje pro českou firmu a žije ve městě Ivano-Frankivsk. To se vzdušnou čarou nachází asi 160 kilometrů od slovenských hranic.

Tagy: