Česko pozastavuje provoz ruských konzulátů, vláda posílá Ukrajině 300 milionů

Tisková konference po jednání vlády

Tisková konference po jednání Bezpečnostní rady státu

Česká vláda přistoupila k dalším opatřením proti Rusku. Země odvolala souhlas s provozem ruských konzulátů v Karlových Varech a Brně. Zároveň pozastavila provoz českých konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu.

„Odvoláváme souhlas s provozem ruských konzulátů v Karlových Varech a Brně. Pozastavujeme provoz českých konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu,“ oznámil premiér Petr Fiala (ODS) po čtvrtečním jednání Bezpečnostní rady státu. Ruské ambasády v Praze a české ambasády v Moskvě se zatím rozhodnutí netýká.

Fiala také uvedl, že Česká republika pozastaví příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů. Ministerstvo zahraničí si pozve na konzultace české velvyslance v Rusku a Bělorusku

„NATO zvýšilo připravenost všech sil reagovat na nepředvídané události, ale opatření zůstávají preventivní, přiměřená a neeskalační. Nechceme situaci ještě více eskalovat. Armáda ČR je připravena na všechny scénáře, vyhodnocujeme všechny informace,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Česko také pošle Ukrajině 300 milionů korun na humanitární pomoc. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) Česko může přijmout uprchlíky z Ukrajiny. „Připravujeme ubytovací kapacity. Lidé se budou moct hlásit, že by poskytli ubytovací kapacity v případě migrační vlny do ČR. Jsme připraveni přijmout ženy a děti, i rodiny Ukrajinců žijících v České republice a náležitosti si budou moct zajišťovat na území naší země,“ prohlásil Rakušan.

Fiala zároveň ujistil, že nejsou signály, že by České republice hrozilo nebezpečí. ČR je podle Fialy připravená i na to, kdyby vypadly dodávky ropy nebo zemního plynu. „Máme dostatečné zásoby, jsme schopni případné snížení nebo výpadek dodávek řešit,“ uvedl premiér.

Tagy: