Ohnivé inferno spaluje Bordeaux, ve hře je žhářství. Na místo míří posily ze zahraničí

Bordeaux zachvátily plameny.

Ohnivé inferno ve Francii

Lesní požár u francouzského Bordeaux, který se rozhořel v úterý odpoledne, už pohltil 6 800 hektarů vegetace a nadále se rozšiřuje. Pro srovnání, nedávný požár v Českém Švýcarsku zasáhl 1 060 hektarů. S plameny bojuje 1 100 hasičů, oheň ale stále ještě nemají pod kontrolou. Prezident Emmanuel Macron oznámil, že do Francie na boj s požárem u Bordeaux posílají hasiče a techniku Německo, Řecko, Polsko, Rumunsko a Rakousko.

Do departmentu Gironde se ve středu chystá přicestovat také premiérka Élisabeth Borneová a ministr vnitra Gérald Darmanin.

Vzrostl také počet evakuovaných o dalších 2 000 na 10 000 lidí. Uzavřená je nadále dálnice A63 mezi Bayonne a Bordeaux, a to v obou směrech – dým z požáru tam snižuje viditelnost.

Hasiče podle jejich velitelů čekají těžké dny. O ohni mluví jako o „příšeře“. Požár takového rozsahu, který by se šířil tak rychle, většina z nich v životě nezažila, uvedl jejich mluvčí. Ve Francii by nejméně do soboty měly panovat vysoké teploty až 39 stupňů Celsia a nárazový vítr.

Ministr Darmanin ve středu večer naznačil, že oheň nejspíš někdo založil úmyslně.

Požár v Maine-et-Loire na severu Francie se hasičům již podařilo dostat pod kontrolu, ale stovky jich zůstávají na místě, dohašují a střeží oblast.

Plameny pustoší i portugalský park:

Tagy:
požár Francie Bayonne Bordeaux Gérald Darmanin BFM TV Maine-et-Loire