Mějte i na podzim svou energii a náladu pod kontrolou. Máme pro vás pár tipů, jak na to

Změna ročního období přináší výzvy nejen v podobě kratších dnů a delších nocí, ale také v oblasti výživy. Jak se vyvarovat typické zimní únavě a přizpůsobit svůj jídelníček tak, aby naše tělo i mysl byly co nejlépe připraveny? Na toto téma se vyjádřil odborník na holistický životní styl a výživu, psycholog Adam Česlík, který zdůrazňuje důležitost vyvážené stravy přizpůsobené změnám počasí. Prozradíme vám konkrétní tipy, jak vhodně upravit svůj jídelníček, které potraviny zařadit pro podporu imunity a psychické pohody a čemu se naopak vyhnout.

Od koho jiného získat rady na dané téma, než od psychologa a odborníka na holistický životní styl Adama Česlíka. Ten je odborníkem na slovo vzatým. Má za sebou roky studia nejen v oblastech fitness, mysli a vědomí. Skrze vědecky podložená fakta se snaží o osvětu a motivuje lidi k tomu, aby si udrželi svou životní sílu nejen za "každého počasí".

Na svém blogu se Adam snaží edukativně předávat užitečné informace pro zvýšení potenciálu života každého z nás. Zmiňuje zde mimo holistické stravování, o kterém se v základech dozvíte i v našem článku, také potencionální nástrahy dnešního moderního světa a s nimi i dopady na naše zdraví.

Strava přizpůsobená "tmavé" části roku

Strava hraje klíčovou roli v tom, jak se naše tělo cítí a funguje, obzvláště během podzimních a zimních měsíců. S poklesem teplot a světla je důležité zaměřit se na potraviny, které podporují imunitu a poskytují potřebnou energii našemu tělu.

„S tím, jak se prodlužuje temná část dne, bychom pomalu měli vyřazovat letní jídla a potraviny, jako například tropické ovoce. Oproti létu také snížit příjem sacharidů, což samozřejmě neznamená jejich úplné vyřazení. Konzumovat brambory, batáty nebo třeba kořenovou zeleninu. Dále se v tomto období zvyšuje konzumace nasycených tuků a těžké bílkoviny - červené maso, vejce, máslo, kvalitní sýry a další. Zaměřit bychom se měli hlavně na jednoduchá celistvá jídla složená ze základních surovin,“ říká  Česlík.

Potraviny bohaté na vitamín D, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty jsou zásadní. Studie z Harvard T.H. Chan School of Public Health (2021) uvádějí, že omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách jako losos nebo sardinky, tělu doplňují klíčové látky a pomáhají bojovat proti sezónním depresím.

Také vitamín D, který naše tělo získává hlavně ze slunce, může být během zimy nedostatkový. Je proto doporučeno zahrnout do stravy potraviny jako vejce, houby a obohacené mléčné produkty.

Čemu se obecně vyhnout ve stravování málokoho asi překvapí, ale i přesto je potřeba zde zmínit škodlivost některých potravin, které nám na sobě vytvářejí závislost. Mezi tyto potraviny se především řadí ultrazpracované potraviny (balené potraviny v supermarketech), fast foody a jídla, která nám způsobují právě psychickou závislost. Ovlivňují vyplavování našich neurotransmiterů. Neurotransmiter je chemická látka vznikající v nervové soustavě člověka - adrenalin, serotonin, dopamin a další.

„Stejně tak se může objevit perioda abstinenčních příznaků, pokud byl mozek a tělo závislé na nadbytku kalorií, cukrů a obecně potěšujících jídel,“ varuje odborník Adam Česlík.

Příroda nás vždy drží na správné cestě, stačí jí naslouchat

Se změnou ročního období také přichází změna kvality i některých potravin. Tomu je například u ryb, které přes léto mohou často své živiny ztrácet při převozu z lokálních zemí původu. Tímto se nám na podzim a v zimě začne vracet například kvalitní zdroj omega-3 mastných kyselin (kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA)), které jsou jedny z nejbohatších mikronutrientů a pomáhají nám ke správné funkci kardiovaskulárního, imunitního, trávicího i nervového systému. Mluvíme tedy o stravě, která odpovídá změnám ročního období: „Stačí opravdu naslouchat svému tělu a dle sezóny měnit potřebné potraviny za ty, již nepotřebné, jako je třeba ovoce, které nám zase v letních měsících pomáhá s adaptací na slunce,“ říká Česlík.

Tagy:
jídlo strava zdraví hobby léto energie potrava psycholog volný čas Komerční sdělení roční období životní styl a volný čas zdravotní ošetření a postupy zájem o jídlo a pití Harvardova škola veřejného zdraví T. H. Chana