Porodní bolesti eDokladů: Při obzvlášť velkém zájmu narazíme na limity, připouští úřady

O elektronickou občanku je velký zájem.

Fungují elektronické doklady?

Místo plastové kartičky mobil. Velké tuzemské úřady začaly přijímat eDoklady, tedy aplikaci s elektronickou občankou. Jen za první tři dny, kdy se dá stáhnout, této možnosti využilo přes 150 tisíc lidí. Tedy víc, než stát čekal. O víkendu i během pondělí to způsobovalo problémy.

Občanka jako QR kód. Od pondělí se tak dá prokázat na ministerstvech a velkých státních úřadech. „Plastová kartička zůstává. Toto je variantní věc pro člověka, který se prostě rozhodne nosit v budoucnu v kapse už jenom mobilní telefon,“ vysvětlil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Už od zpřístupnění aplikace je o ni přitom větší zájem, než stát čekal. Do pondělního odpoledne si ji stáhlo přes 150 tisíc lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Elektronickou občanku nelze použít pro cesty do zahraničí. V EU ji aplikuje šest zemí

Jenže velký zájem o aplikaci způsobil problémy. Kvůli přetížení se mnoha lidem nedařilo do eDokladů vůbec přihlásit, u jiných zase dělalo problém spojení mezi jednotlivými telefony. Podle státu ale jde jenom o „porodní bolesti“, které se brzy vyřeší. „Většinu problémů se podařilo odstranit. Systém zvládá větší zátěž. Samozřejmě pokud bude zájem obzvlášť velký, narazíme na jeho limity,“ vysvětloval ředitel Digitální a informační agentury Martin Mesršmíd.

„Já si myslím, že na ten nápor měli být připraveni. Navíc vzpomeňme si na jejich hraběcí rady z minulého volebního období, když vznikala elektronická dálniční známka,“ nechal se z opozice slyšet Robert Králíček (ANO). Opozici vadí i to, že vláda ještě pár let nepočkala. A to na společnou evropskou elektronickou peněženku, s níž bude muset ta česká spolupracovat. „Naopak si myslím, že kroky, které děláme, vedou k tomu, aby tam byla jak zkušenost na straně lidí, tak zejména připravenost na straně státu,“ řekl Bartoš.

Objevily se také obavy z falšování QR kódů. Ty jsou prý zbytečné. „V případě prokazování z mobilního telefonu na mobilní telefon je QR kód pokaždé vygenerován znovu a je naprosto unikátní. I kdyby ho někdo vyfotil, nebo ho nějakým způsobem oskenoval, nedá se už znovu použít,“ popsal Mesršmíd. Do budoucna by tak mohli mít v aplikaci lidé vedle občanek i další doklady, jako například řidičské průkazy.

PODÍVEJTE SE: V Česku se rozjíždí elektronická občanka. Jak si nový průkaz totožnosti snadno zprovoznit?

Tagy: