Elektronickou občanku nelze použít pro cesty do zahraničí. V EU ji aplikuje šest zemí

Lidé se od půlnoci 20. 1. 2024 mohou identifikovat elektronickou verzí občanky (Ilustrační foto).

Už od soboty si lidé mohou stáhnout státní aplikaci eDoklady

Od půlnoci z pátku na sobotu funguje mobilní aplikace eDoklady, která umožňuje vytvoření elektronické varianty kartičky občanského průkazu. Obdobnou variantu využívají v šesti zemích Evropské unie a oblíbenou alternativou k dokladu je i v mnoha zemích světa. Lidé si ji mohou stáhnout do mobilního telefonu v oficiálních obchodech Google Play a nyní již i v App Store. Elektronickou občanku by od nynějška měly akceptovat ústřední orgány státní správy.

Každý občan České republiky si může od soboty aplikaci stáhnout a poté si v ní občanský průkaz aktivovat přes internetový Portál občana. Aplikace lidem umožní prokazovat totožnost pomocí mobilního telefonu a efektivně spravovat své údaje bez zbytečného obcházení úřadů či vyplňování formulářů.

K TÉMATU: V Česku se rozjíždí elektronická občanka. Jak si nový průkaz totožnosti snadno zprovoznit?

Digitální průkaz totiž umožní snadné kopírování údajů do různých forem, ať už jde o on-line nákupy, anebo rezervaci letenek. Aplikace má fungovat on-line i bez připojení telefonu.

Lidé si budou moct sami vybrat, zda se budou prokazovat běžným dokladem, nebo digitálně. Státní správa bude mít povinnost přijímat obě varianty průkazů. Digitální doklady ale nebude možné využívat k cestám do zahraničí. V takovém případě bude nadále nutný standardní občanský průkaz nebo pas.

Důležitý mezník pro digitální peněženky

Obdobu elektronického identifikačního průkazu v mobilní aplikaci, jako je česká aplikace eDoklady, mají podle údajů Světové banky v Evropské unii v Rakousku, Estonsku, Finsku, Švédsku, Francii a Portugalsku. Z dalších zemí Evropy je to například Moldavsko.

Digitalizace identifikačního dokumentu je velmi oblíbená i ve světě. S občankou v mobilním zařízení pracují například občané Kuvajtu, Singapuru; před dokončením vlastní aplikace je nejlidnatější stát světa Indie, Brazílie nebo Austrálie.

Celkem 14 zemí EU vydává národní průkazy totožnosti s funkcí elektronické identifikace (eID) prostřednictvím kontaktního čipu. Mezi ně patří i Česká republika a její eObčanka. Občanské průkazy s čipem se začaly vydávat v Česku po 1. červenci 2018.

Česká aplikace eDoklady i aplikace v jiných zemích jsou důležitým mezikrokem pro zavedení evropské digitální peněženky. V březnu 2021 Evropská komise představila takzvaný Digitální kompas, jenž stanoví vizi a cíle na podporu digitalizace v EU do roku 2030.

Evropská rada tento program přijala 8. prosince 2022 během českého předsednictví a loni v listopadu Evropský parlament a Evropská rada dosáhly předběžné dohody o projektu evropské digitální peněženky EUDI, která má zajistit občanům EU digitální identitu akceptovanou ve všech členských státech a v zemích Evropského sdružení volného obchodu (EFTA).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) ve vysílání CNN Prima NEWS představil aplikaci eDoklady

Tagy: