Šachista udělal chybu, prohrál, neudržel emoce a spadl ze židle. Video je hitem internetu

Když udělá šachista při partii velkou chybu, je velmi těžké a mnohdy až nemožné zápas vyhrát. Své o tom ví 18letý polský šachový mistr Pawel Teclaf. Když udělal osudný omyl v duelu s Arméncem Tigranem Petrosianem, uvědomil si, že je konec. To ho rozladilo natolik, že spadl ze židle.

Video Teclafova pádu na mistrovství světa v bleskovém šachu ve Varšavě se okamžitě stalo hitem internetu. Polák hrající bílými provádí svůj tah, ale jakmile soupeř kontruje, Teclafovi dochází, že zápas prohrál.

Viditelně rozladěný mávne levou rukou, zakleje a prudce se zakloní. Jenže neodhadne intenzitu svých pohybů a z nízké židle se nakonec svalí na zem. Laciná prohra tak nebyla jediným ponížením mladého šachisty.

Teclaf se ale během chvilky zvedá, urovnává si sako, svému 37letému sokovi podává ruku a od šachovnice odchází. „Cítím se v pořádku, jen jsem ztratil rovnováhu,“ cituje Teclafovo pozápasové prohlášení web Daily Mail.

„Prostě jsem se jen rychle postavil. Byl jsem hodně naštvaný, ale když se na video podívám zpětně, přijde mi velmi vtipné. Vyhrával jsem, ale měli jsme na hodinách maximálně deset vteřin. Zkazil jsem to,“ zpytoval svědomí.

Šachy už nejsou bezpečný sport

Video z 29. prosince 2021 má na YouTube už téměř půl milionu zhlédnutí. „Toto je oficiálně první šachové vítězství knokautem,“ dělají si legraci lidé v komentářích. „Po tomhle ať už nikdo neříká, že šachy nejsou nebezpečný sport, člověk by si mohl zlomit kost,“ komentovali další.

Na mistrovství světa v rapid a bleskovém šachu 2021 má každý z hráčů na partii pouze tři minuty, přičemž na rozmyšlení každého tahu pouze několik sekund. Na turnaje se sjíždějí mistři a velmistři z celého světa, aby se utkali o podíl z cenového fondu, v němž je v přepočtu přes 25 milionů korun.

Letošní ročník, který se konal od 26. do 30. prosince, ovládl Maxime Vachier-Lagrave z Francie. Svůj první titul v bleskovém šachu získala také Bibisara Assaubayeva z Kazachstánu.

Tagy: