Zhubnout nebo přestat kouřit? Novoroční předsevzetí nemusí být nedosažitelný cíl

Jelínek o novoročních předsevzetích

Přestanu kouřit, začnu žít zdravě nebo se naučím plynule francouzsky. Novoroční předsevzetí jsou každoročním evergreenem, který obvykle většina z nás nezvládne naplnit. Možná ale jen nevolíme správný postup.

„Novoroční předsevzetí si plánuji dát i letos. Chtěla bych přestat kouřit a trávit méně času na sociálních sítích. A také bych měla letos více šetřit,“ svěřila se svými plány studentka Petra Holubová.

Jenže splnit právě takové předsevzetí je dopředu spíše prohraný boj. „Lidé berou předsevzetí často dost lehkovážně a vytyčují si je neurčitě. Nový rok může být přitom dobrým momentem ke změně čehokoli,“ popsal pro CNN Prima NEWS kouč Radoslav Pittner.

Sám by doporučil dodržet několik důležitých pravidel. „Předsevzetí by měla být opravdu konkrétní. Říct si: ‚Začnu hubnout,‘ nestačí. Je potřeba si říct, za jakou dobu a kolik kilo shodím. Měl by to být cíl reálně dosažitelný, ale taktéž ambiciózní, aby vzbuzoval naší vůli jej dosáhnout,“ nastínil Pittner.

Důležitá je také motivace. „Je dobré si upřímně říct, proč něčeho chci dosáhnout a co je moje motivace. Když vím proč, tak pak můžu konat,“ vysvětlil osobnostní kouč. Dodal také, že iniciativě se meze nekladou a předsevzetí si člověk může dát i vícekrát za rok.

Najděte si parťáka

Podle něj je také dobré mít parťáka. „Když máte slabou chvilku, může vás vytáhnout. Radil bych si také vytyčit si spíše pozitivní cíl než negativní. Člověk se pak soustředí na to, co dělat má, namísto toho, co by dělat neměl,“ sdělil Pittner.

I on sám si předsevzetí dává, avšak formou dopisu. „Každý rok píšu dopis sám sobě. Předsevzetí se tím zhmotní. Pomáhá to k sebereflexi – zpětně vidím, co se mi povedlo, a co ne,“ podotkl. Jako velký benefit vnímá fakt, že v dopise použijeme vlastní slova, a tím pádem se nás i více dotýkají nebo je lépe chápeme. „Mnohdy čteme názory různých odborníků nebo myšlenky z knih. Když si otevřete dopis sám sobě, je to jiné. Mluvíme sami na sebe,“ dodal.

Tagy: