Šándor: Zelenskyj nebude vyjednávat jako spráskaný pes. A Putin nemůže hrdě vycouvat

Bezpečnostní expert o postupu Ruska na Ukrajině

Od jednání mezi Ruskem a Ukrajinou nic průlomového nečekejme. Bezpečnostní expert Andor Šándor to uvedl v mimořádném vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že se delegace setkají, aby si vyjasnily pozice. „Pokud nedojde k dramatické změně, Zelenskyj na jednání s Putinem nepojede jako spráskaný pes, ale jako sebevědomý prezident, který dokázal sjednotit odpor proti Rusku,“ uvedl.

„Od jednání mezi Ruskem a Ukrajinou nic průlomového čekat nemůžeme. Nyní se dvě delegace potkají, aby si vyjasnily pozice před setkáním obou prezidentů. Jestli mezi tím proběhne ještě nějaké jednání, těžko odhadovat,“ podotkl Šándor.

Přesto je podle něj dobře, že rozhovory proběhnou. „Je dobře, že Ukrajina vzdoruje. Pokud nedojde k dramatické změně, nepojede Zelenskyj na jednání s Putinem jako spráskaný pes, který bude muset udělat to, co mu ruský prezident nadiktuje, ale jako sebevědomý prezident, který dokázal sjednotit odpor proti ruským vojákům,“ pokračoval.

Doplnil, že si nemyslí, že by pondělní jednání rozhodla o všem. „K jednání dojde ve chvíli, kdy bude naděje. Předjednají si, s čím do toho jdou a co jsou schopni akceptovat. Jde o klasický diplomatický postup,“ mínil. Podle něj je šance, že se na něčem Putin a Zelenkyj dohodnout, je zde však jedno velké riziko. „Otázka je, co se stane, pokud dohoda nebude. V 90. letech jsme měli spoustu jednání mezi Srbskem a dalšími zeměmi a nakonec dohodnutá příměří nebyla dodržována,“ podotkl.

Putin nás vyškolil

Podle Šándora nyní „Putin nemůže ze situace hrdě vycouvat. „Pořád si nemůžeme být jisti, co je cílem invaze. Zda získání jihovýchodní Ukrajiny, její rozdělení podél Dněpru nebo změna režimu. Putin deklaroval demilitarizaci, k té by mohlo po jednání se Zelenským dojít. Nejsem si ale jistý, že vojensky je Putin v pozici, kdy by se mohl prohlásil za velkého vítěze,“ uvedl.

Zatím se podle bezpečnostního experta ukazuje, že úspěchů se Putinovi nedaří dosáhnout. „Na druhou stranu bych to celé ještě neviděl tak optimisticky. Rusko má stále ještě co nasadit. Putin nás vyškolil, že je schopen čehokoliv,“ uzavřel.

Tagy: