Satelitní město už neexistuje. Sbíráme těla zabitých Ukrajinců, svěřil se Kličko

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko promluvil o bombardování okolí metropole. 2.4.2022

Rusové stále bombardují naše města v okolí Kyjeva. A to navzdory všem slibům, které nám dali, postěžoval si starosta Kyjeva Vitalij Kličko v rozhovoru pro britskou televizi Sky News. Dodal, že společně s dalšími Ukrajinci sbírají nedaleko metropole těla zabitých krajanů.

Města severozápadně od Kyjeva jako Irpiň, Borodyanka nebo Hostomel se stala terčem útoků poté, co ukrajinské síly částečně vytlačily ruské jednotky. Podle Klička boje přetrvávají také v Brovarech východně od metropole.

„Nikdo se necítí v bezpečí. Pokud jste na Ukrajině, jste v nebezpečí. Každou vteřinu nám hrozí bombardování nebo raketový útok. Ve dne i v noci posloucháme sirény,“ prohlásil Kličko v rozhovoru pro britskou televizi.

Popsal, jak slyší bombardování právě Irpině, Borodynky či Hostomelu. „Vše je blízko Brovarů, což je malé město na východní straně Kyjeva, kde se také bojuje. Ruská armáda se sice přesunula, ale stále hrozí nebezpečí. Celý den posloucháme výbuchy,“ povzdechl si.

Každý den prý jezdí do všech kyjevských čtvrtí. Zastavuje se u stanovišť civilní obrany a je překvapen, jak lidé s „velmi mírumilovným povoláním“, jako jsou například hudebníci, herci nebo lékaři, zůstávají v uniformě a brání Ukrajinu.

„Nikdy nečekali, že budou muset vzít do ruky zbraň. Právě teď chtějí bránit své město,“ poděkoval občanům. Byla prý čest žít v satelitním městě blízko metropole. „Teď už neexistuje. Sbíráme těla lidí, kteří byli zabiti Rusy. Odhadujeme, že jen v Irpini jich je víc než dvě stě,“ nastínil starosta.

Během války zemřelo podle OSN nejméně 115 dětí

Za dobu ruské invaze na Ukrajinu zemřelo v této zemi nejméně 1 276 civilistů, oznámil v pátek Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR), který dosud potvrdil také úmrtí 115 dětí. Ukrajinská generální prokuratura informovala, že o život přišlo v důsledku počínání ruských vojsk nejméně 153 dětí a dalších 245 jich bylo zraněno.

Skutečný počet obětí však bude podle OSN vyšší, protože příjem informací z některých oblastí se opožďuje a mnoho ohlášených případů úřad ještě nepotvrdil. Týká se to například Mariupolu a Volnovachy v Doněcké oblasti, Izjumu v Charkovské oblasti, obce Popasna v Luhanské oblasti nebo právě města Irpiň v Kyjevské oblasti, kde jsou hlášeny četné civilní oběti, jejichž počty se teprve potvrzují a nejsou proto zahrnuty ve zveřejněné bilanci, uvedl úřad.

Tagy: