Sázka poslanců o rozpočet má vítěze. Kdo si ve Sněmovně uváže slávistickou kravatu?

Poslanci Jiří Havránek (ODS) a Patrik Nacher (ANO)

Sázka poslanců o výši schodku

Zákon o státním rozpočtu je každoročně předmětem velkých dohadů mezi vládou a opozicí. Poslanci Patrik Nacher (ANO) a Jiří Havránek (ODS) se dokonce koncem roku 2022 ve vysílání CNN Prima NEWS vsadili o to, jak moc se Česko zadluží. Sázku nakonec vyhrál Havránek, Nacher tak bude muset do Sněmovny s kravatou, kterou mu vybral jeho soupeř.

„Tvrdím, že schodek bude vyšší než 295 miliard korun. Případně, že vláda přijde s novelou zákona o státním rozpočtu na rok 2023,“ řekl poslanec Patrik Nacher (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS 1. prosince 2022. Poslance Jiřího Havránka (ODS) pak vyzval k sázce: „Kdyby se se mnou Jiří vsadil, tak by prohrál,“ řekl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ministr lže a premiér ho kryje, říká politolog. Zmínil jména možných Jurečkových nástupců

Havránek jeho výzvu přijal. „Těším se, že mi Patrik zaplatí třeba snídani v poslanecké restauraci,“ sdělil. To ale Nacherovi nestačilo. „Je vidět, že si pan kolega věří, protože se vsadil jen o snídani. Já bych do toho vložil víc,“ uvedl Nacher. Navrhl, že kdo prohraje, vezme si kravatu „označenou subjektem vítěze“ a bude s ní vystupovat u mikrofonu při jednání o rozpočtu na rok 2024 v Poslancké sněmvoně.

Oba poslanci jsou pravověrní fanoušci pražské Sparty, proto sázku upravili ve fotbalovém duchu. „Když prohraješ, čeká tě první čtení rozpočtu 2024 se slávistickou kravatou nebo šálou na krku, doma jistě nějakou najdeš. Když prohraju já, protrpím tak první čtení novely rozpočtu 2023. Aby to nebylo jen o srandě, spojme to s darem České alzheimerovské společnosti. Dohodnuto?“ napsal na sociální síti X Havránek. „Platí. Hranice sázky, deficit státního rozpočtu minus 295 miliard korun,“ potvrdil Nacher.

Loňský státní rozpočet skončil se schodkem 288,5 miliardy korun. Byl sice čtvrtý nejvyšší v historii Česka, Nacher tím ovšem sázku prohrál. „Sparta Praha, olé!“ utahoval si z něj ve vysílání CNN Prima NEWS Havránek. Dodal, že na sázce trvá. „Nešlo o to, že bychom si chtěli ze schodku dělat srandu. Bylo to štengrování dvou chlapů v televizi. Přiznávám, že v květnu jsem byl nervózní, že si kravatu budu muset vzít já,“ uvedl Havránek. „Uznávám, že kolega sázku vyhrál, a jako férový muž a sparťan to dodržím,“ reagoval Nacher. Havránek mu následně ve studiu CNN Prima NEWS předal slávistickou kravatu, kterou nechal vyrobit, jelikož se nedá běžně koupit.

Nacher ale zároveň vyjádřil jisté pochybnosti. „Pana kolegu zachránilo kouzelnictví Davida Copperfielda pana ministra financí Zbyňka Stanjury,“ řekl Nacher. Podotkl, že by se k celkové sumě dalo přičíst 18 miliard, které šly na půjčku státního fondu dopravní infrastruktury a 14 miliard jako kompenzace firmám, které se zaplatí v lednu. „Ve hře je také 20 miliard za mimořádné valorizace, které jsme dali k Ústavnímu soudu. Pokud nám dá za pravdu, tak to bude 308 miliard a kolegovi kravatu s velkou radostí vrátím,“ sdělil Nacher. „Pokud by k tomu došlo, propíše se to až do následujícího roku,“ namítl ovšem Havránek.

Tagy: