Schengen se rozšíří o Bulharsko a Rumunsko. Odpadnou kontroly na letištích i v přístavech

Pasová kontrola (Ilustrační foto)

Schengenský prostor se rozšíří o Rumunsko a Bulharsko, dohodly se v sobotu země Evropské unie. Na X o tom informovalo španělské předsednictví, podle něhož hraniční kontroly na konci března odpadnou na vnitřních vzdušných a námořních hranicích těchto zemí. Rozhodnutí o zrušení pozemních kontrol má být přijato později.

Vstup obou zemí do schengenského prostoru volného pohybu osob, zboží a služeb dlouho kvůli obavám z nelegální migrace blokovalo Rakousko, svůj souhlas udělilo až před několika dny.

Španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska v ranní tiskové zprávě o rozhodnutí zdůraznil, že kontroly na letecké a námořní vnitřní hranici se stávají minulostí po 12 letech vyjednávání. „Budujeme stále širší a silnější oblast volného pohybu,“ dodal ministr.

Rumunsko a Bulharsko leží na hlavních trasách nelegálního obchodu se zbraněmi, drogami a lidmi. Evropská komise ale uvedla, že důkladné šetření prokázalo, že splňují všechny požadavky vstupu do Schengenu, připomněla nedávno agentura Reuters. Obě země shodně tvrdily, že rakouské veto bylo neoprávněné a že splnily veškeré podmínky členství.

ČTĚTE TAKÉ: Masová migrace Evropu jednou zahubí. Češi jsou xenofobní a vědí proč, říká arabista Pelikán

Na integraci do evropského prostoru volného pohybu obě země, které se členy EU staly v roce 2007, čekaly dlouhou dobu. V roce 2011 rozšíření nejprve zablokovalo Nizozemsko společně s Finskem. Později se proti přijetí Bulharska a Rumunska odmítavě stavělo Německo, ale především právě Rakousko.

K alespoň částečnému vstupu do Schengenu jim pogratulovala řada čelných představitelů EU. Šéfka EK Ursula von der Leyenová na sociální síti X napsala, že rozhodnutí je velkým krokem kupředu pro Schengenský prostor i obě země, které si to zaslouží. „Učiní to Schengen ještě silnějším,“ míní.

Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že se Evropa sbližuje. Konec kontrol na vnitřních pozemních hranicích obou zemí by podle něj měl brzy následovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nechcete migranty, budete platit. Brusel schválil povinnou solidaritu pro členské země EU

Tagy:
Rumunsko Bulharsko Evropská komise Ursula von der Leyenová Schengenský prostor Rakousko nelegální migrace