Schillerová: Dozorčí radu pošty vyměnil Rakušan za kamarády. Neuvěřitelná drzost, zuřil Skopeček

Co udělal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) od svého nástupu v České poště? Vyštípal schopného manažera a vyměnil dozorčí radu za kamarády. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to prohlásila poslankyně Alena Schillerová (ANO). Za své výroky si vysloužila kritickou reakci zástupců vládní koalice. Poslanec Jan Skopeček (ODS) to označil za nehoráznou drzost a vyzval exministryni k zametení si před vlastním prahem. Poslankyně Věra Kovářová (STAN) žádala „méně emocí a méně lží“.

„Co udělal ministr vnitra Rakušan od svého nástupu? Vyštípal schopného manažera, generálního ředitele pošty Romana Knapa, který na transformaci pracoval. Ať ukáže rozdíly mezi tím, co připravil pan Knap a co je připraveno nyní,“ vyzývala Schillerová, čímž poukazovala na údajnou transformaci státního podniku, kterou měla připravovat minulá vláda.

„Dále vyměnil dozorčí radu za své kamarády. Dnes jsem to studovala a byla jsem překvapena. Má tam někoho ze Svazu měst a obcí, pak někoho ze svého okolí, poté kamaráda dalšího kamaráda. To vše je dohledatelné,“ mínila bývalá ministryně financí. Proti těmto výrokům se ostře ohradila Kovářová. „Prosila bych, aby bylo méně emocí a méně lží,“ oponovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala: Poště do konce roku hrozil krach, museli jsme jednat. Minulé vlády strkaly hlavu do písku

Svého koaličního partnera se zastal i Skopeček. „Musím reagovat na neuvěřitelnou drzost paní Schillerové, která hovoří o tom, že jsou v České poště kamarádi vládní koalice – ať si zamete před svým prahem. Podívejte se, jací lidé byli nejen v dozorčí radě, která je volená a vždy se obsazuje podle politického klíče. Když se podíváme do managementu, tak zjistíme, kolik neúspěšných sociálních demokratů za vaší vlády, paní ministryně, nastoupilo na poštu a dovedlo ji tam, kde dnes je,“ reagoval.

Proč dozorčí rada bobtná?

Schillerovou vyzval, aby nemluvila o kamarádech a podívala se na „své kamarády, kteří podnik dovedli takřka k bankrotu“. „Nesete za předchozí vládu odpovědnost. Nejen do dozorčích rad, ale i do managementu nastoupili kamarádi vaší vlády. To je prostě fakt. To, co dnes pošta potřebuje, je rozkoukat se, probrat se a zjistit, co se na trhu stalo,“ pokračoval.

Hostem pořadu byl také poslanec SPD Jan Hrnčíř. Ten přiznal, že historicky Česká pošta fungovala tak, že si tam vládnoucí koalice dosazovala do vedení, dozorčí rady, své exponenty. Aktuálně navíc dozorčí rada čítá místo pěti členů patnáct. „Nevím, jaký to má důvod kromě toho, aby více politických soukmenovců vládnoucí koalice dostali místa. Myslím, že není důvod, aby dozorčí rada takto bobtnala,“ dodal.

Tagy: