GLOSA: Schillerové vadí strašení válkou. Kde byla, když Babiš kandidoval na prezidenta?

Nezavleču Česko do války, jsem diplomat, ne voják. Vzpomínáte si na tyto nápisy na billboardech? Před rokem visely po celé republice. Měly kromě jiného zařídit, aby se Andrej Babiš stal prezidentem. Místo toho u mnoha lidí vyvolaly strach, že nás Petr Pavel zatáhne do konfliktu. Pokud si nyní členové ANO stěžují na to, že někdo straší společnost před válkou, zní to mimořádně úsměvně. Když představitelé armády či vlády upozorňují na bezpečnostní rizika, je to zásluha především masového vraha Putina.

Nechci si koupit bundu, aby mi nebyla zima, já chci teplo. Nechci chodit k doktorovi, když je mi blbě, já chci být zdráv. No a nechci zbrojit, když na území souseda Slovenska řádí agresor, který nás označuje za nepřítele a nedá se mu věřit ani slovo. Já chci mír!

VIDEO: Hádka zástupců pětikoalice a opozice o korespondenční volbě

No jasně... Bylo by super žít v pohádkovém světě, v němž bychom nemuseli dávat peníze do armády, čímž by nám zbylo více financí na infrastrukturu. Mír chce drtivá většina Čechů, o tom není pochyb. Jenže víte, kdo mír nechce? Masový vrah Putin, který zhruba před dvěma lety nařídil ruské armádě, aby napadla Ukrajinu, započala nikým nevyprovokovanou válku a zároveň nejkrvavější ozbrojený konflikt v Evropě od druhé světové války.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hlásná trouba Ruska. Pekarová odsoudila Schillerovou za slova o válce, ostře se pohádaly

Připomeňme také skutečnost, že Česko již před invazí bylo jednou z prvních dvou zemí, které Moskva zařadila na svůj seznam nepřátel. Společně s námi také USA. Ruští představitelé se rovněž netají tím, že by rádi obnovili sféry vlivu z dob, kdy postkomunistické země nebyly součástí NATO.

Drzost Kremlu v posledních letech si skutečně nevymyslela česká armáda nebo vláda. Přesto opozice kabinet v tomto ohledu často kritizuje. „Nejsou to investice do tanků, které nás někam posunou. Potřebujeme investovat do dopravní infrastruktury. Určitě ne do připravenosti na válku, jak říká šéf generálního štábu (Karel) Řehka. Vždy se osypu, když vidím jeho vyjádření nebo headliny: ‚Připravme se na válku.‘ Nechceme se připravovat na válku. Chceme žít v míru,“ řekla místopředsedkyně ANO Alena Schillerová začátkem týdne v podcastu Crunch.

Není to dvojí metr?

Pokud šéfku poslaneckého klubu ANO trápí české investice do armády na úkor dopravní infrastruktury, je to možná pochopitelné. Rozhodně to ale nelze považovat za chybu současné vlády. Poděkujme ruskému agresorovi, který iluze o věčném míru jednou provždy roztrhal na kusy. Nutno také zmínit, že dvě procenta HDP na obranu jsou naším závazkem vůči NATO, který bychom měli dodržovat bez ohledu na geopolitickou situaci v Evropě.

Poté, co Schillerová schytala ostrou kritiku od politických rivalů, svá slova o válce a míru ještě vysvětlovala na sociálních sítích. „Na rozdíl od mnohých, kteří chtějí ze slova mír udělat sprosté slovo, jsem skoro polovinu života prožila ve znamení příprav na jadernou válku. Díky tomu vím, že vyděšená společnost není ani odolnější, ani odhodlanější,“ uvedla na Facebooku s tím, že hnutí ANO vždy podporovalo Ukrajinu a že chtít zachovat mír neznamená pozvat do Prahy ruské tanky.

Pravdou je, že zákonodárci z ANO od vypuknutí ruské invaze podpořili ve Sněmovně naprosto drtivou většinu zákonů týkajících se pomoci Ukrajině. Pokud si ale člen ANO stěžuje na to, že tu snad někdo straší společnost před válkou, zní to mimořádně úsměvně.

Jen vzpomeňme, s jakou rétorikou vystupoval před rokem šéf ANO Andrej Babiš, když se chtěl stát hlavou státu. Tehdy možná trochu lacině útočil na prezidenta Petra Pavla a zároveň nepřímo strašil společnost s tím, že pokud generál volby vyhraje, zatáhne republiku do války. „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják,“ stálo na jednom z billboardů.

Kde byly tehdy morální majáky z ANO? Určitá sebereflexe nastala alespoň v závěru kampaně, kdy i sám Babiš uznal, že se předvolební billboardy o válce příliš nepovedly.

Tagy: