Schmarcz: Fiala musí Zemanovi ukázat, že není jako Babiš a nenechá si mluvit do ministrů

Andrej Babiš a Petr Fiala

Budoucí premiér Petr Fiala (ODS) nesmí Zemanovi ustupovat a musí si v otázce svých ministrů stát za svým. Ukázal by tak, že není jako dosluhující vládní šéf Andrej Babiš (ANO), řekl komentátor Info.cz Martin Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle politologa Daniela Kroupy je Fiala kvůli Zemanovu odporu k jednomu z kandidátů na ministra v nezáviděníhodné situaci.

Designovaný premiér Petr Fiala po středečním setkání s hlavou státu oznámil seznam kandidátů na ministry svého budoucího kabinetu. Zároveň však dodal, že Zeman měl s jedním jménem problém. Odmítl však specifikovat, o koho jde. „Pan prezident Zeman mi sdělil výhrady k jednomu jménu. Domluvili jsme se, že to jméno teď nebudu jmenovat,“ řekl Fiala.

Ihned se začalo řešit, kdo by jím měl být. Zeman později v rozhovoru pro televizi Nova uvedl, že to není kvůli osobním antipatiím. „Nebude to žádná personální averze, protože jsem toho člověka nikdy neviděl. Ale budu mít své důvody, které Petru Fialovi řeknu, a přes to nejede vlak,“ nechal se slyšet Zeman.

Spekuluje se o tom, že by oním kandidátem měl být potenciální ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). V minulosti měl Zeman spor i s kandidátem na ministra pro evropské záležitosti a nynějším senátorem Mikulášem Bekem (za STAN), ale sám prezident zmínil, že v této chvíli nehraje roli personální averze.

Komentátor Info.cz Martin Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že pro Fialu jde o nešťastný začátek jeho premiérského působení. Podle něj nyní před Zemanem musí prokázat, že není jako Babiš, který coby premiér přistoupil na Zemanovy výtky u některých kandidátů na ministra. „Musí ukázat (Fiala), že si do toho nenechá mluvit, nemá střet zájmů a neposlouchá ho,“ řekl Schmarcz.

Lipavský? Mohlo to být daleko horší, míní komentátor

Politolog Daniel Kroupa souhlasïl, že Fiala má špatný začátek. „Pan Fiala je v nezáviděníhodné situaci,“ zmínil. Společně se Schmarczem má za to, že Zeman má problém primárně s Lipavským.

Spor s ním může mít v orientaci na zahraničí. Lipavský má totiž protiruskou a protičínskou rétoriku. Navíc se vyjadřoval proti Izraeli a stavěl se na stranu Palestiny. Zeman je v obou těchto věcech na opačné straně pomyslné barikády.

Schmarcz ovšem poukazuje na to, že Lipavský je k Izraeli z Pirátů nejvíce shovívavý. „Jan Lipavský je zdaleka nejumírněnější a proto ho Piráti asi nominovali, protože neočekávali, že bude takový problém. Jiní členové by byli daleko horší,“ dodal komentátor.

Poznamenal dále, že resort zahraničí dnes v Česku není příliš silným ministerstvem. „V USA a Velké Británii se o něj bojuje. U nás je to tak, že jaksi zbývá. Ten post skoro nikdy neměl takový lesk, možná jen za Karla Schwarzenberga,“ připomněl Schmarcz bývalého ministra zahraničí, prezidentského kandidáta a zakladatele TOP 09, který v říjnu opustil Poslaneckou sněmovnu.

Tagy: