Schvalování ruské invaze na Ukrajinu je v hledáčku policie. Už vyšetřuje sedm případů

Následky ruského ostřelování Kyjeva (15.3.)

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 21. 3. 2022

Policisté vyšetřují sedm případů v souvislosti se schvalováním agrese na Ukrajině. Po jednání Ústředního krizového štábu to uvedl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Policie dále eviduje 35 případů, ve kterých se obětí trestného činu stali Ukrajinci.

Policie k pondělnímu dni přijala celkem 415 podání ze strany fyzických i právnických osob, které souvisejí s válkou na Ukrajině a migrační krizí. Ve 112 případech zahájila úkony trestního řízení. Většinou jde podle Vondráška o majetkové trestné činy spočívající v poškozování proruských symbolů.

U 29 trestných činů šlo o projevy, které podporovaly ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu. „V sedmi případech jsme přešli do další fáze trestního řízení, to znamená do vyšetřování, a sdělili jsme obvinění konkrétním fyzickým osobám,“ řekl náměstek.

Od počátku války se stalo 35 Ukrajinců rovněž obětí trestného činu. Většinou šlo o krádeže, u čtyř případů byl ale přítomen ideový motiv. „V jednom případě šlo o fyzické napadení, bohužel,“ poznamenal Vondrášek.

„Z těchto čísel v žádném případě nevyplývá nic alarmujícího, co by nás nutilo přemýšlet nad tím, zda uprchlíci nejsou preferovanou obětí trestných činů na území České republiky,“ podotkl.

Policie se podle něj zabývala i oznámením, že jsou na Hlavním nádraží v Praze údajně ukrajinské ženy zneužívány k sexuálním službám. „To se neprokázalo,“ řekl náměstek. Další oznámení, tentokrát z Kraje Vysočina, se podle něj týkala toho, že uprchlíkům byly údajně odebírány peníze z dávky okamžité pomoci. Toto podezření policisté podle Vondráška dosud prověřují.

Veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být za současných okolností posuzována jako trestný čin.

Pokud by někdo veřejně, tedy například na demonstracích, ale i na internetu vyjadřoval souhlas s invazí Ruska na Ukrajinu, podporoval ji nebo vyjadřoval podporu čelným představitelům Ruska, mohl by se za určitých podmínek dopustit schvalování trestného činu, případně trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Za taková provinění hrozí podle zákona trest vězení v prvním případě až na rok, ve druhém případě na šest měsíců až tři roky.

Tagy: