Se Schickem si mohu popovídat česko-slovensky, říká finský brankář soupeře Slavie v EL

Lukáš Hradecký

Hradecký o Schickovi

Jmenuje se Lukáš Hradecký. Je Fin. Hraje za německý klub Bayer 04 Leverkusen. Sám přiznává, že je to občas trochu matoucí, ale na svůj mix si již dávno zvykl. Ve středu přiletí do své milované Prahy a ve čtvrtek se představí na Slavii v utkání druhého kola Evropské ligy.

Jeho slovenština je excelentní. Obdiv zaslouží obzvlášť proto, že v zemi svých rodičů se sice narodil, ale strávil v ní pouze rok. Pak už otec zamířil jako volejbalista na angažmá do Finska a Hradečtí už na severu Evropy zůstali. Narodili se tam mladší bratři Tomáš a Matej, se kterými však Lukáš mluví více finsky. S rodiči zůstává u slovenštiny. „A jsem jim za to vděčný,“ říká třicetiletý brankář v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS. V něm také popisuje, jak se radoval z toho, když do Leverkusenu přestoupil český reprezentant Patrik Schick. Mohou si spolu česko-slovensky pokecat, ale i zanadávat.

Na začátek jedno upřesnění, jste Hradecký nebo Hrádecký s dlouhým á? A jak to máte napsané v dokladech?
Jsem Hradecký s krátkým a. Víme o tom, že s dlouhým á nás píší v některých jazykových mutacích Wikipedie a táta se kvůli tomu rozčiluje.

Která řeč je vám nejbližší?
Asi finština. Tu mám, myslím, lepší než slovenštinu. Ale i ta „funguje“ celkem dobře, ne?

Jak mluvíte doma a s bratry Tomášem a Matejem? Slovensky, nebo finsky?
S bratry více finsky, s rodiči více slovensky. S těmi se to tak udrželo, protože jsme tak mluvili hlavně zamlada. Slovenština mi tak zůstala v hlavě, za což jsem velmi vděčný.

Jak často se setkáváte s překvapením ostatních, že máte slovanské jméno, jste Fin, ale působíte v Německu? 
No, není to výjimka. Je to takový podivný mix. Jasně, to jméno mate. Kdo mě nezná jako fotbalistu, tak by tipoval podle jména, že jsem Slovák nebo Čech. Ale určitě ne Fin. Ale ve Finsku už všichni vědí, odkud moje jméno pochází, stejně jako že jsem skutečně Fin, a ne Čech.

Jste čistokrevný Fin, nebo můžete mít také slovenské občanství?
Mám obě občanství, ale jako fotbalista se cítím výrazně více jako Fin.

Jsem Hradecký s krátkým a. Víme o tom, že s dlouhým á nás píší v některých jazykových mutacích Wikipedie a táta se kvůli tomu rozčiluje. Mám obě občanství, ale jako fotbalista se cítím výrazně více jako Fin.

Pokud ho máte, napadlo vás někdy, jestli by nebylo lepší hrát za slovenskou reprezentaci? Přece jen se už dostala na MS i ME.
Ona ani vlastně nikdy nebyla žádná možnost. Ve svých osmnácti nebo devatenácti letech jsem hrál proti slovenské reprezentaci. To byl vlastně jediný můj kontakt se slovenským fotbalem. Před tím a ani potom nikdy k ničemu nedošlo. Navíc jsem se vždy cítil jako finský fotbalista, takže to ani nebylo aktuální.

Potěšilo vás, že Leverkusen získal Patrika Schicka, že spolu můžete mluvit česko-slovensky?
No ano, samozřejmě. A přirozeně spolu mluvíme česky a slovensky. Některým českým slovům sice nerozumím, ale vždy si to nějak vysvětlíme. A myslím, že to i Paťovi pomáhá, že tady má blízký jazyk, kterému rozumí. Je super také pro mě, že spolu takto můžeme kecat. Hlavně nadávky, ty české se mi líbí nejvíc.

Pomohl jste mu nebo pomáháte mu, aby se v Leverkusenu rychleji adaptoval?
Trošku ano. Ale on je přizpůsobivý člověk, navíc mluví anglicky, takže se se všemi domluví. Když nejsme na stadionu, tak si rozumíme ještě víc, navíc bydlí kousek ode mne, takže spolu chodíme na pivko. I pro mě je to takové zpestření a oživení.

Pojďme k zápasu, který vás v Praze čeká. Sledoval jste loni vystoupení Slavie Praha v Lize mistrů proti Borussii Dortmund? Jak jste její výkony hodnotil?
Samozřejmě jsem jejich zápasy viděl. Nejen proti Dortmundu, ale i ty další s Barcelonou a Interem Milán. A přiznám se, že se mi Slavia velmi, velmi líbila. Hráli velmi intenzivně, odvážně napadali, a jak jsem se pak dočetl, měli podle statistik UEFA (Unie evropských fotbalových asociací, pozn. red.) i nejvíce naběhaných kilometrů ze všech zápasů Ligy mistrů. Víme, že nás čeká velmi nepříjemný soupeř a hodně těžké utkání.

Kolik toho víte o současné výkonnosti Slavie?
Viděli jsme sestřih ze zápasu Slavie minulý týden v Evropské lize v Izraeli. Myslím, že si tam Slavie nezasloužila prohrát, protože byla po většinu zápasu lepší.

Bayer Leverkusen hraje bez přerušení bundesligu, kdežto Slavia hrála naposledy ligu před 25 dny. Může to být pro váš tým výhoda?
Nevidím to jako výhodu, protože si myslím, že na ten rytmus Evropské ligy najeli minulý týden. Možná naopak jsou fyzicky v lepším stavu než my, protože hrajeme hodně, jak o víkendu, tak i v týdnu. Vždy je těžké odhadnout, co je a není výhoda. Jestli více, či naopak méně zápasů. Odpovědi na to získáme ve čtvrtek večer. (smích)

Slavia minulý týden prohrála v Izraeli. Jaký to může mít dopad? Třeba ten, že o to těžší bude ten zápas pro Bayer, protože Slavia už si další ztrátu prostě nemůže dovolit?
Ano, i tak to může být. Navíc v domácím utkání je přece vždy povinnost zkusit vyhrát. Pro Slavii může jít po té porážce v Izraeli o klíčový zápas, jakákoliv další ztráta bodů už by mohla znamenat ohrožení šancí na postup. Ale uvidíme. I potom jsou ještě další čtyři zápasy.

Co vám říká jméno Stanislav Tecl?
Bohužel nic. Nezlobte se.

Bratr Tomáš hrával před třemi čtyřmi roky v Bohemians, takže jsem jezdil na jeho zápasy. Viděl jsem jich hodně, třeba když hráli se Spartou, a tedy něco o českém fotbale vím. Něco jsem si přečetl a nyní sleduji v televizi i sestřihy.

Momentálně je to útočník Slavie číslo jedna…
Aha. Tak si budu muset dát pozor. Právě jsme sledovali na videu rozbor a mysleli jsme si, že vpředu bude hrát Olayinka. Tak uvidíme. Třeba nás Slavie něčím překvapí. My se však pokusíme být připravení. Ještě se s trenérem brankářů zaměříme v poslední přípravě na všechny možnosti, dozvím se, kde jsou soupeři silní. Vím třeba, že Stanciu dobře střílí.

Je pro vás výhodou, že přece jen znáte jazyk. Zajímal jste se o český fotbal a o Slavii po lose více? Našel jste si nějaké informace na internetu?
Jasně, je to výhoda a samozřejmě jsem se zajímal. Navíc sourozenec Tomáš hrával před třemi čtyřmi roky v Bohemians, takže jsem jezdil na jeho zápasy. Viděl jsem jich hodně, třeba když hráli se Spartou, a tedy něco o českém fotbale vím. Něco jsem si přečetl a nyní sleduji v televizi i sestřihy, především díky Patrikovi, který se zajímá.

Takže Praha pro vás není neznámé místo?
To vůbec. Něco jsem se tam za bratrem najezdil. A uvidíme, co se stane dál v kariéře, jestli se zase někdy do Prahy dostanu. Je to velmi krásné město, byl jsem z ní unesený, každopádně se do ní někdy zase vrátím jako turista.

Vy jste se sice narodil v Bratislavě, ale po roce vás rodiče odvezli kvůli otcově volejbalovému angažmá do Finska a už tam zůstali. Jak často jezdíte na Slovensko?
Jak jen to jde. Takže každý rok v létě, když máme dovolenou, a pak také na Vánoce. Teď to je kvůli pandemii koronaviru trochu složitější, ale běžně tam jsem dvakrát za rok. A považuji to za důležité. Navíc na Slovensku mají lepší pivo než ve Finsku, takže tam přece musím jezdit. (smích) I proto se těším do Prahy a věřím, že si dnes večer nějaké pivo dáme.

Takže máte ke Slovensku hluboký vztah? Prý od loňského léta i výjimečný po setkání s medvědem…
(smích) Byl jsem tam jako vždy na dovolené a běhal v horách. No a potkal jsem zvíře. Velké. Nechtěl jsem věřit, co vidím. Ale kondiční trenér mi pak odečetl z přístroje tepovou frekvenci a říkal, že jsem si pěkně zaběhal a že jsem měl i zvýšený puls.

Lukáš Hradecký (30)

Fotbalový brankář německého prvoligového klubu Bayer 04 Leverkusen, který se ve čtvrtek 29. října 2020 utká ve druhém kole Evropské ligy v Praze se Slavií Praha. Narodil se 24. listopadu 1989 ve slovenské Bratislavě, od svého jednoho roku však vyrůstal ve Finsku, kde jeho otec získal angažmá jako volejbalista. Jeho bratři jsou také profesionálními fotbalisty. O tři roky mladší Tomáš působil v letech 2016 a 2017 v Bohemians 1905 Praha, nyní hraje třetí finskou ligu za klub Pargas IF. Matej (25 let) působí v první finské lize v týmu SJK Seinäjoki.
Lukáš nikdy nehrál první ligu ve Finsku, ještě v juniorském věku odešel do Dánska, kde působil v klubech Esbjerg fB a Bröndby Kodaň, odkud před pěti roky přestoupil do bundesligového Eintrachtu Frankfurt. Poslední dvě sezony obléká dres Bayeru Leverkusen. Je jedničkou finské reprezentace, za kterou odchytal 61 utkání a postoupil s ní poprvé v historii tamního fotbalu na závěrečný turnaj mistrovství Evropy.

Tagy: