Šedý zákal? Nečekejte, až vám zhorší zrak, moderní operace trvá jen 15 minut, ukazuje příběh Ivany

Ptejte se doktora, Šedý zákal - 10.10. v 20:15

Šedý zákal je oční onemocnění, při kterém dochází k zakalení normálně čiré oční čočky. Vyskytuje se zpravidla po 60. roce věku. Toto zakalení brání průchodu světelných paprsků na sítnici, což způsobuje zamlžené a rozostřené vidění. Kapky ani brýle bohužel nepomohou – jedinou účinnou léčbou je bezpečná a moderní operace. Hostem pořadu „Ptejte se doktora“ byl lékařský ředitel sítě očních klinik LEXUM prim. MUDr. Pavel Němec, který vysvětlil příčiny, průběh a léčbu šedého zákalu. O svou zkušenost s operací se podělila i jeho pacientka paní Ivana, které se po zákroku opět rozsvítil svět v jasných barvách.

V pořadu Ptejte se doktora lékařský ředitel sítě očních klinik LEXUM prim. MUDr. Pavel Němec vysvětlil, že šedý zákal je běžné onemocnění, které postihuje lidskou čočku a způsobuje její zakalení, což postupně vede ke zhoršování zraku. „Úplně zjednodušeně řečeno, šedý zákal je zakalení lidské čočky, která se tím stává neprůhlednou, netransparentní a zhoršuje tak zrakové funkce pacienta,“ vysvětlil MUDr. Němec. Šedý zákal je přirozenou součástí stárnutí, ale mohou ho urychlit i jiné faktory, jako je užívání některých léků, cukrovka nebo úrazy oka.

Pan primář také upozornil na to, že šedý zákal nelze léčit kapkami ani brýlemi. „Pacienti si často myslí, že potřebují nové brýle, když se jejich vidění zhorší, ale pravdou je, že šedý zákal postupuje a brýle tento problém nevyřeší. Jedinou možností, jak se šedého zákalu zbavit, je operace.“

Operace šedého zákalu je krátká a bezpečná. „Trvá pouhých 15 minut a díky ní pacienti opět vidí jasně. Operace je hrazená ze zdravotního pojištění,“ zdůraznil v rozhovoru lékařský ředitel sítě očních klinik LEXUM MUDr. Pavel Němec. Pokud vám zhoršené vidění narušuje každodenní život, neodkládejte řešení a zvažte konzultaci s odborníkem.

„Návrat k ostrému vidění může být rychlý a jednoduchý – operace trvá jen pár minut a znovu vám otevře svět v plné barvě.“

Jak poznat, že jde o šedý zákal

Příznaky šedého zákalu jsou zpočátku velmi nenápadné a mnoho lidí si jeho přítomnost ani neuvědomí. Pacienti si často stěžují, že už nevidí tak ostře, jako dříve, a myslí si, že potřebují jen nové brýle. Při očním vyšetření však lékaři často objeví zakalení čočky, což je právě charakteristický znak šedého zákalu.

Mezi typické příznaky patří zhoršení vidění na dálku nebo na blízko (v závislosti na původním refrakčním stavu pacienta), snížená ostrost vidění, ztráta kontrastu a méně syté vnímání barev. Barvy začínají působit vybledle a méně výrazně a vidění může být celkově rozmazané.

Paní Ivana, která šedý zákal prodělala, se podělila o svou osobní zkušenost: „Postupně jsem začala vidět neostře, zvlášť na dálku. Rozmazaná písmena v televizi, stíny. Na čtení to bylo také horší. Po vyšetření mi bylo řečeno, že mám šedý zákal a že je čas na operaci. Po zákroku jsem byla nadšená – vidím zase jasně!“

Šedý zákal je běžné onemocnění, které se týká nás všech. Postihnout může i mladé lidi. Nejčastěji to souvisí se systémovými onemocněními, jako je například diabetes (cukrovka), který způsobuje zakalení čočky v mladším věku. Další skupinou jsou pacienti, kteří podstoupili předchozí oční operace, protože jakýkoli zásah do nitroočního prostoru může narušit metabolismus čočky. Třetím faktorem mohou být úrazy oka, které také vedou k rozvoji šedého zákalu v mladším věku. U zdravého člověka by se šedý zákal do 50 let neměl přirozeně vyvinout.

Kdy je nutná operace

Dříve se čekalo, až šedý zákal „dozraje“ k operaci, ale dnešní operační techniky umožňují odstranění šedého zákalu v ranějších stádiích. To je bezpečnější a rychlejší, takže již není potřeba čekat, až šedý zákal dosáhne pokročilého stadia. Rozhodnutí o operaci se dnes řídí tím, jak vidí pacient s brýlemi – pokud i přes korekci ztrácí ostrost vidění nebo jiné důležité zrakové funkce, doporučujeme operaci. Vývoj šedého zákalu může trvat u některých pacientů 10 let, u jiných může zhoršení vidění nastat mnohem rychleji.

Oční lékař vysvětluje, že díky internetu a platformám, jako je YouTube, si dnes pacienti mohou operaci šedého zákalu prohlédnout dopředu. To jim často pomáhá se lépe připravit. Polovina pacientů přijde na zákrok s dostatkem informací, zatímco druhá polovina se raději na průběh předem nedívá. Operace trvá obvykle 15–30 minut včetně přípravy a samotný výkon je bezbolestný. Jediný nepříjemný moment může být silné světlo z mikroskopu během prvních sekund zákroku. Při operaci se odstraní zakalená čočka a na její místo je vložena nová, která se v oku přirozeně rozvine a zaujme správnou pozici. Po operaci odchází pacient domů.

Bolí operace šedého zákalu?

Současné možnosti léčby šedého zákalu se omezují na jediné celosvětově uznávané řešení – chirurgický zákrok. I když se v minulosti zkoumaly metody, které by mohly zpomalit postup zakalení čočky, jako například vitamínová terapie nebo léky ve formě tablet či kapek, žádná z těchto studií nepřinesla významné výsledky. Proto je dnes operace šedého zákalu jedinou skutečně účinnou metodou léčby.

Dnešní operace jsou technicky velmi pokročilé a úspěšné. Zákrok spočívá v odstranění zakalené čočky a implantaci umělé náhrady. Díky pokročilým technologiím je nyní možné pacientům nabídnout různé typy čoček, které mohou upravit vidění nejen na dálku, ale i na střední vzdálenost či na blízko. Existují monofokální čočky (na jednu vzdálenost), multifokální čočky (na různé vzdálenosti) a další pokročilé varianty, které pacientům umožňují vidět na všechny potřebné vzdálenosti bez brýlí.

Paní Ivana sdílela svou zkušenost: „Měla jsem pochopitelně strach, i když jsem četla, že to nebolí. Myšlenka, že mi budou operovat oko při vědomí, mě znervózňovala. Ale opak byl pravdou. Pan primář mi během operace vysvětloval každý krok a já jsem se soustředila na světýlka, která vůbec neoslňovala. Během zákroku jsme dokonce vedli příjemnou konverzaci, což mi hodně pomohlo.“

Zatímco v minulosti se operace šedého zákalu zaměřovala čistě na odstranění problému se zakalenou čočkou, dnes je tato operace zároveň refrakčním zákrokem, který upravuje i jiné zrakové vady. Úspěšnost operací je velmi vysoká a zákrok je dnes považován za bezpečný, krátký a téměř bezbolestný.

Další odpovědi na nejčastější otázky týkající se šedého zákalu najdete v úvodním videu nebo na stránkách: https://www.lexum.cz/lecba-sedeho-zakalu-katarakta/.

O LEXUM

Síť očních klinik, ambulancí a optik LEXUM pečuje o zrak svých klientů od roku 1993 a přes 650 zdravotnických odborníků úspěšně provedlo téměř 1 000 000 zákroků. Více než 30 let poskytuje komplexní a prémiové služby v oblasti oftalmologie. Mezinárodní studie kvality ECOS zařadila Lexum mezi nejlepší evropské kliniky. Lexum, jako privátní poskytovatel oftalmologické péče, má na českém a slovenském trhu unikátní a vedoucí postavení. Zabývá se všemi segmenty oční medicíny – léčbou šedého zákalu, věkem podmíněné makulární degenerace, chirurgií sítnice a sklivce, transplantací rohovky, refrakční a laserovou chirurgií, léčbou zeleného zákalu, šilháním či plastickými operacemi.

Tagy:
nemoc zdraví lékař čočka brýle pacient šedý zákal věda a technika Pavel Němec operace šedého zákalu oční klinika nemoci a zdravotní potíže Lexum