Šéf německé CDU: Pokud bude Rusko útočit na jaderné elektrárny, mělo by zasáhnout NATO

Friedrich Merz

Svět reaguje na jadernou hrozbu

Může nastat situace, kdy se NATO bude muset rozhodnout zastavit Putina. V reakci na ruský útok na ukrajinskou jadernou elektrárnu v Záporoží to řekl nový předseda německé parlamentní strany CDU Friedrich Merz. A je za určitých okolností pro zásah Severoatlantické aliance ve válce na Ukrajině.

Šéf CDU, která se po zářijových volbách v Německu přesunula po 16 letech vlády kancléřky Angely Merkelové do opozice, považuje zapojení NATO do války na Ukrajině za možné, pokud by došlo k cíleným útokům na jaderné elektrárny. „Útoky a způsob vedení války nabývají podob, které nás nutí k zamyšlení,“ pravil Merz v interview pro rozhlasovou stanici NDR info.

Zdůraznil však, že zatím tomu tak není. „V případě skutečného útoku na ukrajinské jaderné elektrárny, a pokud by byly zasaženy i reaktorové bloky, bychom byli přímo ohroženi následky této války,“ doplnil Merz.

Pak by NATO muselo zvážit, zda se nejedná také o útok na jeho vlastní území. Merz poznamenal, že předpokládá, že vlády jednotlivých států, Evropská unie i NATO o tomto scénáři uvažují.

Po postupu ruských vojsk u Záporoží vypukl v noci na pátek požár v budově jaderné elektrárny. Podle ukrajinského ministerstva vnitra ho jednotky v ranních hodinách uhasily. Požár vznikl ve výcvikovém komplexu. Ukrajinský dozorový orgán uvedl, že nebyla naměřena žádná zvýšená radioaktivita. Elektrárnu obsadila ruská vojska.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg postup ruské armády důrazně odsoudil. „Zprávy o útoku na jadernou elektrárnu ukázaly, s jakou bezohledností Rusové válku vedou a jak důležité je ji ukončit,“ řekl Stoltenberg v pátek při zvláštním zasedání ministrů zahraničí NATO v Bruselu. Rusko podle něj musí stáhnout všechny své jednotky.

Tagy: