Babišova vláda už není schopna rozhodovat. Situace se jí vymyká z ruky, varuje Fiala

Petr Fiala (ODS), Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti)

Snažím se, aby pandemie nebyla otázkou politického střetu, jenže to se nedaří. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala. „Naši odborníci z Anticovid týmu ve čtvrtek představí protiepidemická opatření. Doufám, že se na nich s vládou dohodnou a kabinet je začne realizovat,“ zdůraznil.

„Vláda Andreje Babiše už není schopna rozhodovat a není schopna přijít sama s opatřeními ani je realizovat. Vládě se situace vymyká z ruky,“ pustil se šéf ODS do kabinetu Andreje Babiše v demisi. Ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil, že odborníci z Anticovid týmu koalice Spolu během čtvrtka představí opatření, na jejichž realizaci se chce právě s odstupující vládou domluvit.

Na přímý dotaz, o jaká opatření se jedná, ale Fiala odpovědět nechtěl. „Profesor Válek je zítra kompletně představí,“ řekl Petr Fiala. Naznačil ale, že jedním z nástrojů, jak současnou epidemickou situaci řešit, je uznávání PCR testů po dobu 72 hodin. Je to ale podle něho jen jednotlivost z celého souboru nachystaných opatření.

Rychlost změny vlády závisí na Zemanovi

„Soubor opatření je důležitý, abychom si poradili s katastrofální situací, která dnes je. Budeme se potýkat s tím, že vláda nepřijala žádná opatření. Vláda musí už v těchto dnech zajistit, aby se nepřehltily nemocnice,“ apeloval Fiala.

Proto podle něho musí co nejrychleji dojít ke změně kabinetu. „Jsme připraveni převzít odpovědnost a dělat opatření s plnou odpovědností. Bude ale záležet na jednání s Milošem Zemanem, jak rychle tato změna může nastat,“ dodal předseda ODS.

Nechte se očkovat

Podle Fialy je důležité, aby se lidé nechávali očkovat. Opakovaně k tomu vyzývá. „Vědecké studie i zkušenosti z okolních zemí dokládají, že to má pozitivní vliv na průběh nemoci. Je to ochrana nás, našich bližních, je to ochrana společnosti. Navrhli jsme, aby zejména u seniorů bylo adresné oslovování přes praktické lékaře. Těmto rizikovým skupinám je třeba se věnovat,“ řekl dále Petr Fiala.

Zdůraznil zároveň, že se jeho budoucí vláda chce vyhnout plošným opatřením nebo lockdownům. Rovněž odmítl, že by Česko mohlo přijmout takzvaný rakouský model, tedy lockdown pro neočkované. „Není jen rakouský model, jsou i jiné modely. U nás spousta odborníků říká, že by zavedení rakouského modelu odporovalo našemu právnímu stavu,“ vysvětlil Fiala s tím, že je třeba najít nějakou alternativu. „Prosím a žádám všechny, aby přemýšleli nad těmi argumenty a nechali se očkovat,“ zopakoval Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: