Senát USA schválil nový balík podpory pro Ukrajinu. Jde o 40 miliard dolarů

Americký prezident Joe Biden se účastnil setkání s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou (druhý zleva) a ukrajinským ministrem obrany Oleksiem Reznikovem (vlevo) v sobotu 26. března 2022 ve Varšavě.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusové dál bombardují Ukrajinská města. Při ostřelování Severodoněcku zahynulo 12 obyvatel a 40 utrpělo zranění, informoval gubernátor Luhanské oblasti. Finsko a Švédsko oficiálně podaly přihlášky do NATO. Ukrajinský prokurátor žádá doživotní trest pro ruského vojáka obžalovaného z válečného zločinu kvůli zastřelení civilisty, píše AFP ze soudní síně v Kyjevě. Americký Senát dokončil schvalování nového balíku podpory pro Ukrajinu.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Rusové pokračují v bombardování ukrajinských měst. Při ostřelování Severodoněcku zahynulo 12 obyvatel a 40 utrpělo zranění, informoval gubernátor Luhanské oblasti.

Více než 900 ukrajinských bojovníků, kteří se ukrývali v ocelárně Azovstal v Mariupolu, bylo odvezeno do vězeňské kolonie na území kontrolovaném Ruskem, uvedla Moskva. Mluvčí ruského ministerstva obrany Maria Zacharovová ve středu uvedla, že během dvou dnů se vzdalo celkem 959 ukrajinských vojáků, z toho 51 s těžkými zraněními.

V ukrajinské metropoli Kyjevě ve čtvrtek pokračuje soud s ruským vojákem obžalovaným z válečného zločinu kvůli zabití civilisty. Příslušník tankové jednotky Vadim Šišimarin ve středu přiznal svou vinu, ve čtvrtek vypověděl, že jednal na přímý rozkaz, uvedla reportérka listu The Guardian. Ukrajinský prokurátor žádá doživotní trest, píše agentura AFP ze soudní síně v Kyjevě.

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov se po dlouhé odmlce opět objevil. Ve čtvrtek telefonicky hovořil o situaci na Ukrajině se svým americkým protějškem Markem Milleyem, uvedly agentury. Od začátku ruské invaze o Gerasimovi příliš slyšet nebylo. Leckoho překvapilo, že se nezúčastnil ani tradiční vojenské přehlídky v Moskvě 9. května, kdy Rusové slaví vítězství nad nacismem.

Americký Senát dokončil schvalování nového balíku podpory pro Ukrajinu. K vyčlenění dalších 40 miliard dolarů už chybí jen podpis prezidenta Joe Bidena.

Tagy: