Co bude s obránci Azovstalu, kteří se vzdali? Očekáváme to nejhorší, bojí se příbuzní

Z Azovstalu byli ruskými silami evakuováni zranění ukrajinští vojáci.

Na tisíc ukrajinských vojáků z Mariupolského Azovstalu se vzdalo

Přes tisíc ukrajinských vojáků z mariupolského Azovstalu se vzdalo, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Podle agentury Reuters skončili členové ukrajinské armády v bývalé trestanecké kolonii Olenivce, kterou kontroluje Rusko. Ověřit informace ale nelze. Osud vojáků je nejistý a jejich příbuzní se obávají nejhoršího.

Více než 80 dní se bránili ruské invazi. Ruské armádě blokovali na 20 tisíc vojáků, kteří se tak nemohli účastnit ofenzivy na Donbasu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obráncům Mariupolu vzkázal, že nemusí za chránění přístavního města položit životy. Oni se ale vždy odmítali vzdát.

Jenže přišel zlom. Nyní se v naprosté tichosti bez jediného slova nechávají prohlížet od ruských vojáků, jestli nemají neonacistická tetování. Okupanti na jejich tělech i v jejich báglech hledají cokoliv, co by podpořilo prohlášení Vladimira Putina o denacifikaci Ukrajiny.

„Začala kapitulace bojovníků nacionalistické jednotky Azov a ukrajinských vojáků ze závodu Azovstal v Mariupolu,“ oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Co s vojáky bude, není jasné. Jejich příbuzní se bojí, že je Rusové postaví před soud a popraví.

Že zajatí vojáci nejspíše opravdu půjdou před soud, potvrdil vůdce doněckých separatistů Denis Pušilin. Podle všeho se také na nejvyšších úrovních vyjednává o výměně ruských zajatců právě za obránce Azovstalu. „Stále pracujeme na tom, aby se naši chlapci vrátili domů. Tato práce musí být jemná a potřebuje čas,“ prohlásil Zelenskyj.

Velitelé zůstali v podzemí

Azovstal ale zatím neopustili všichni vojáci, velitelé zůstali v podzemí. Rusové také pokračují v deportacích civilistů z Mariupolu. Děti, muže a ženy po tisícovkách transportují do stejného tábora Olenivka, stejně jako vojáky z praporu Azov. Odtamtud civilisty odvážejí do různých koutů Ruska. Přesto svět zatím odmítá mluvit o etnickém čištění Mariupolu.

„Od starosty Mariupolu víme, že je pak odvážejí do odlehlých částí Ruska, kde jsou přinuceni podepsat dokumenty s tím, že tam zůstanou dva až tři roky a budou pracovat zadarmo,“ prozradila poslankyně ukrajinského parlamentu Inna Sovsunová.

Samotný Mariupol už Rusové totálně zdemolovali, 90 procent budov je zničených. Okupanti zabili podle starosty více než 20 tisíc civilistů. Ve městě nejde elektřina a neteče voda. V ulicích jsou splašky. Podle světové zdravotnické organizace hrozí ve městě vypuknutí cholery.

Tagy:
válka Vladimir Putin vojáci výměna Ukrajina evakuace separatisté Volodymyr Zelenskyj neonacismus Rusko Donbas Mariupol zajatci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Azov Denis Pušilin Azovstal Olenivka