Není to jen epidemie neočkovaných. Vojtěch rozštěpil společnost, kritizují senátoři

Adam Vojtěch

Senátoři o nových datech z ÚZIS

Říjnový výrok ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), že se pandemie stala epidemií neočkovaných, pobouřil některé odborníky a zejména lidi, kteří vakcinaci proti covidu z různých důvodů odmítají. Senátoři Alena Dernerová (za STAN) a Roman Kraus (ODS) se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS shodli, že jeho slova rozdělila společnost.

Senátorka Alena Dernerová si od Ústavu zdravotnických informací a statistiky pod vedením Ladislava Duška vyžádala podrobnější data u průběhu epidemie, aby byla schopna posoudit, kolik je v nemocnicích očkovaných, jaké mají lidé diagnózy a další detaily, které má ÚZIS k dispozici. „Data by měla sloužit pomoci rozklíčovat, zda to je epidemie očkovaných, nebo neočkovaných. Ten slavný výrok vedl k rozštěpení společnosti. Nacházíme se ve válce. Je tady také ostrakizace těch, kteří covid prodělali, mají protilátky, ale nemohou nikam chodit. O této skupině lidí se vůbec nemluví, i když podle dat pana Duška nekončí na JIP,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jejím hlavním cílem prý je, aby se na základně detailnějších informací ukázalo, ve které části společnosti se nejvíce testuje a jaká věková skupina je virem nejvíce zatížena.

Reagovala tak na výrok ministra Adama Vojtěcha z konce října. „Epidemická situace sleduje rizikový scénář. Je to vidět ve všech ukazatelích. Epidemie se stala epidemií neočkovaných, to je fakt. Na základě dat, která máme k dispozici, tak většina nově diagnostikovaných jsou neočkovaní lidé, a většina hospitalizovaných i v těžkém stavu jsou neočkovaní,“ řekl šéf resortu zdravotnictví.

Data pomohou přestat s rozdělováním společnosti

Senátor Roman Kraus podotkl, že materiály, které členové sněmovního i senátního zdravotnického výboru od ÚZIS pravidelně dostávají, jsou velmi rozsáhlé.

„Kolegyně požaduje další data, abychom mohli rozklíčovat některé trendy ve věkových skupinách. Je to důležité vzhledem k našim predikcím. Ministr prohlásil, že je to epidemie neočkovaných, ale ono to tak úplně není. Víme, že i očkovaní jsou infikovaní a mohou šířit nákazu. Data by pomohla, abychom přestali rozdělovat společnost,“ upřesnil.

Kritika vládních opatření

Odborníci ale opakovaně zdůrazňují, že vakcinace proti covidu brání zejména před hospitalizací, těžkým průběhem nemoci a v krajním případě i před smrtí. To, že se i očkovaný může nakazit, není podle expertů nic neobvyklého.

Kritici vládních opatření namítají, že politici a jejich poradci neberou pohled, že lidé po očkování mohou virus šířit, v potaz. Občané po vakcinaci totiž na rozdíl od těch neočkovaných mohou například do restaurací nebo služeb. Nastupující vláda si rovněž pohrává s myšlenou, že by vrátila PCR testy jako průkaz bezinfekčnosti.

Tagy: