Žena žije s desítkami zubožených koček v maringotce: Radši je zabiju, než je někomu dát

Seniora žije s desítkami koček v maringotce

Důchodkyně na Táborsku žije s desítkami koček v maringotce

V zoufalých podmínkách žije na Táborsku důchodkyně s desítkami koček. Vdova z Chýnova se zvířaty bydlí v maringotce bez střechy a bez topení. Přestože jí obec nabízí pomoc v podobě městského bydlení, žena nechce zvířata opustit. Ta ale podle veterinářů strádají kvůli nedostatečné péči.

Projevuje jim lásku, ale kvůli přecenění svých sil kočky podle veterinářů svou nedostatečnou péčí týrá. „My jsme se kvůli zvířatům uskromnili, abychom nerušili jiný lidi v panelácích,“ uvedla pro CNN Prima NEWS majitelka koček.

Starší žena, která roky žije v maringotce obklopená desítkami koček, se nám svěřila, že téměř celý svůj důchod utratí za péči o své mazlíčky. „Než bych je dala někomu jinému, raději bych je zabila,“ prohlásila.

„Vždycky chovala spoustu koček, a dokud byl její manžel naživu, tak relativně tam zásadní problém nebyl,“ popsal starosta Chýnova Ondřej Jaroš. Už 11 měsíců se paní Jana stará o kočky sama. K jejím vlastním zvířatům přibývají stále další a péči o ně nezvládá. Potvrdila to i inspekce krajské veterinární správy.

„Dochází k týrání koček, bylo jich tam u maringotky asi čtyřicet. Některé z nich měly zdravotní problémy, byly podvyživené a to prostředí, ve kterém byly chovány, neodpovídalo podmínkám pro chov koček,“ doplnil ředitel Krajské veterinární správy Jihočeského kraje František Kouba.

„Ony většinou choroby neměly, ale měly tedy choroby, jak to tady rozbili a já jsem tady byla ve čtrnáctistupňových mrazech,“ vysvětlila majitelka koček. „My jsme se s odborem životního prostředí jako město domluvili, že po dobu nezbytně nutnou budeme zajišťovat krmení, které tam těm kočkám vozíme,“ uvedl starosta.

Do situace zasáhly úřady a zvířata nyní propadla státu. Starosta obce komunikuje s útulky, kam kočky po odebrání majitelce zamíří. Toto řešení však žena naprosto odmítá. „Viděla jsem depozita, kde byly kočky mučený, nabízený k prodeji, k svačinám,“ obává se žena.

Za zubožený stav zvířat podle majitelky mohou cizí lidé. O budoucnost koček, které má žena v péči, je už rozhodnuto. Podle starosty obce ale neexistuje žádné opatření, které by ženě zabránilo, aby si v budoucnu nepořídila nové.

Tagy: