Sestřelené vrtulníky, desítky mrtvých ruských vojáků a zajatci. Ukrajina se invazi brání

Zneškodněný ruský vrtulník

Následky ruského útoku očima reportérky CNN Prima NEWS

Ruský útok na Ukrajinu rozhodně neprobíhá bez odporu. Ukrajincům se již povedlo vyřadit z provozu několik bitevních vrtulníků Kamov Ka-52 či obrněných vozů. Ukrajinské ministerstvo obrany rovněž oficiálně ohlásilo, že se armádě podařilo zajmout dva ruské vojáky. Neoficiálně se mluví o větším počtu. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj dokonce tvrdí, že díky ukrajinskému odporu nastala pauza v bojích.

Ruské vojsko v noci ze středy na čtvrtek zahájilo invazi na Ukrajinu. Boje aktuálně probíhají nejen na Donbasu, ale po celé zemi. Například u Charkova, který leží na severovýchodě státu, měli Ukrajinci odrazit ruský tankový útok, konkrétně zničit deset obrněných vozů. Na celé řadě míst pak došlo k bombardování, oblohu křižují ruské stíhačky či vrtulníky.

Některé z nich se Ukrajincům podařilo zneškodnit, podle ukrajinského ministerstva vnitra šly k zemi čtyři bitevní vrtulníky Kamov Ka-52. Minimálně dva takové případy dokazují i videozáznamy na sociálních sítích. K jednomu sestřelu mělo dojít u letiště v Hostomelu nedaleko Kyjeva.

Další video opět potvrzuje sestřelený vrtulník Ka-52 v blízkosti Kyjeva. Stroj tentokrát spadl do vody. Ze záběrů je patrné, že se minimálně jeden člen posádky katapultoval. Ukrajinské ministerstvo obrany rovněž zveřejnilo na Twitteru fotografie dvou zajatých ruských vojáků z 423. jampolského motostřeleckého pluku.

„Vojáci 93. mechanizované brigády zajali dva ruské okupanty, byli ze 423. jampolského motostřeleckého pluku, vojenské jednotky 91701,” stojí v popisku u fotografií. Podle deníku The Kyiv Independent zemřelo v bojích už nejméně 100 ruských vojáků. Podstatně větší ztráty budou ale pravděpodobně na ukrajinské straně.

Podle ukrajinského ministra vnitra už přišlo během náletů o život několik stovek civilistů, podle prezidenta Volodymyra Zelenského pak nejméně 40 ukrajinských vojáků. Výbuchy otřásají celou zemí.

Ukrajinci se však nehodlají vzdát bez boje. Zelenskyj již požádal parlament o vyhlášení všeobecné mobilizace. Ukrajina chce dát pěchotní zbraně každému, kdo je schopen a ochoten zemi bránit.

Prezident také nařídil kompletně zničit ruský výsadek v Hostomelu. Podle agentury Interfax-Ukrajina měl také říct, že se se podařilo zastavit ruské útoky a nastala pauza v bojích. Ruská média často tvrdí pravý opak.

Například agentura TASS s odkazem na ruské ministerstvo obrany uvedla, že ukrajinští vojáci své pozice prý opouštějí a odhazují zbraně. Některá ruská média pak informovala dokonce o dezerci ukrajinských vojáků. Běloruský vůdce Alexander Lukašenko pak prohlásil, že Ukrajina válku prohrává.

Tagy: