Sestřelili jsme 32 cílů, tvrdí Kyjev. Ukrajinci ostřelovali okupovaný Doněck

Kyjev zažil v novoroční noc další nálety. Podle webu Ukrajinska pravda ostřelovali Rusové metropoli raketami a střelami s plochou dráhou letu. „Kyjev a okolí napadly drony,“ uvedl šéf oblastní správy Oleksij Kuleba s tím, že protivzdušná obrana tento útok odrazila. Kyjevské úřady podle ruské verze BBC uvedli, že se podařilo sestřelit 32 „vzdušných cílů“. Zda šlo pouze o drony, nebo drony i rakety, úřady zatím neupřesnily. Pod palbou byl v neděli ráno také Doněck. Nejméně tři zraněné civilisty, včetně tříměsíčního kojence, si vyžádalo ostřelování centra města ukrajinskou armádou, uvedla ruská státní agentura TASS s odvoláním na starostu města Oleksije Kulemzina.

V noci na neděli byl po celé Ukrajině vyhlášen letecký poplach, napsal web RBK-Ukrajina. Protivzdušná obrana v metropoli podle něj nejspíše střílela po ruských střelách s plochou dráhou letu a dronech íránské výroby, které Rusko používá k vzdušným útokům. Úřady vyzvaly obyvatele hlavního města, aby zůstali v krytech až do odvolání poplachu. Úřady zatím uvedly, že střepiny jedné střely poškodily osobní vůz v jedné z kyjevských čtvrtí. Aktuální dění na Ukrajině dále sledujeme zde.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v krátkém novoročním přání lidem ve své zemi řekl, že poznali, kdo je jejich opravdovým přítelem. Podle Zelenského bude rok 2023 rokem vítězství. „Přejete si zázraky? Ukrajinci je dělají už dost dlouho,“ napsal Zelenskyj v příspěvku na svém oficiálním profilu na Telegramu. Zveřejnil v něm fotografii, na níž se s manželkou Olenou drží za ruku před skromně ozdobeným vánočním stromečkem.

Počet obyvatel Kyjeva se vrátil téměř na předválečnou úroveň. Kličko to v pátek uvedl v rozhovoru s německým týdeníkem Der Spiegel. Kyjevská správa zároveň oznámila, že hlavní město od vpádu ruských jednotek na Ukrajinu před více než deseti měsíci čelilo 52krát vzdušným úderům. Zničeno bylo celkem 600 budov a 120 obyvatel Kyjeva včetně pěti dětí zahynulo.

„Počítáme, kolik se používá telefonů. Před válkou tu bylo 3,8 milionu lidí, v březnu méně než milion, v červnu dva, 2,5 milionu, teď je tu 3,6 milionu lidí. Na 300 tisíc z nich jsou registrovaní uprchlíci z jiných oblastí v zemi. Město je plné,“ sdělil Kličko. V rozhovoru také připomněl, že ruští vojáci se krátce po začátku války loni 24. února ze severu poměrně rychle přiblížili ke Kyjevu.

Ukrajinci sestřelili vzdušné cíle

Kyjevská městská správa uvedla, že podle předběžných údajů bylo během silvestrovské noci nad hlavním městem a Kyjevskou oblastí zničeno 32 „vzdušných cílů“, píše web BBC. Zda se jednalo pouze o íránské drony, nebo o drony i rakety, kyjevské úřady zatím neupřesnily.

Nejméně tři zraněné civilisty, včetně tříměsíčního kojence, si vyžádalo ostřelování centra Doněcka ukrajinskou armádou v neděli časně ráno, uvedla ruská státní agentura TASS s odvoláním na starostu města Oleksije Kulemzina (rusky Alexeje Kulemzina).

Doněck je od jara 2014 baštou proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny. Ukrajina pokládá toto území, které se loni koncem září ruský prezident Vladimir Putin pokusil připojit k Rusku v rámci anexe čtyř ukrajinských oblastí, za okupované. Tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách prověřit z nezávislých zdrojů.

Tagy: