Rusko u nás rozdmýchává chaos i pomocí alkoholu, stěžuje si Kosovo. Moskva se brání

Za současnou vlnu nepokojů v Kosovu nese vinu i Rusko. Je o tom přesvědčená kosovská vláda, podle které ruské organizace podporují kosovské Srby, kteří mají následně páchat protivládní operace. Priština věří, že tím Kreml odpoutává pozornost od války na Ukrajině.

V prosinci se na severu Kosova rozhořela další série protestů. Všechno začalo nařízením úřadů o nutnosti mít na vozidle jen kosovskou poznávací značku. V reakci na to začali opouštět policejní sbory někteří kosovští Srbové. Jeden z nich byl posléze zatčen za napadení jiného policisty, což pobouřilo občany na severu Kosova, kde žijí převážně etničtí Srbové. A další vlna demonstrací byla na světě.

Protestující začali blokovat silnice, došlo k několika potyčkám s policií. Napětí vygradovalo tak, že Srbsko v týdnu uvedlo armádu do stavu pohotovosti a Kosovo zavřelo klíčový hraniční přechod.

Priština ze současné vlny násilí viní mimo jiné Rusko. Místopředseda kosovské vlády Besnik Bislimi se o tom rozpovídal pro britskou rozhlasovou stanici Times Radio. „Jsou tady patrné tendence Ruska odvrátit pozornost od Ukrajiny,“ prohlásil politik.

Démon alkohol

Podle něj Rusko prostřednictvím neziskové organizace Humanitární centrum posiluje v Srbsku prokremelské nálady. Organizace má navíc finančně a materiálně podporovat kosovské Srby na severu země, kteří nyní protestují proti tamní vládě.

„Existují záznamy, že toto Humanitární centrum, ruské centrum, podporuje lidi v paramilitantních aktivitách. Myslím, že nikdo nezapírá přítomnost a vliv Ruska v této oblasti,“ pokračoval Bislimi. „Abyste pochopili, jak jednoduše Rusko tohoto vlivu využívá k vyvolání konfliktu, tak si vezměte nedávné útoky těchto jednotek v Kosovu. V noci je vyvolali těžce opilí lidé za barikádami, kteří dostávají hodně alkoholu a finančních pobídek, a to všechno od Humanitárního centra,“ popsal politik.

Moskva jakýkoli podíl na protestech v Kosovu odmítá. Podle ní se Srbsko jen snaží chránit práva etnických Srbů.

Srbsko tvrdí, že Spojené státy a Evropská unie, které se do sporu v Kosovu vložily, daly Bělehradu garanci, že žádný z protestujících nebude stíhán. V reakci na to měli demonstranti začít barikády na severu Kosova odstraňovat. Ve čtvrtek se tak bezpečnostní situace v zemi začala mírně zlepšovat. Informovala o tom agentura Reuters.

Tagy: