Miraiova léčba? Dlouhá a bolestivá, tvrdí experti. Odhadli, kdy by se mohl vrátit na pódia

Zpěvák Mirai Navrátil se podle odborníka bude se zlomenou čelistí léčit několik týdnů.

Mirai v nemocnici

U zpěváka a frontmana kapely Miraie Navrátila je dvojité zlomení čelisti „blbým úrazem“. Pro CNN Prima NEWS to uvedl učitel zpěvu a hudebník Miroslav Maxant. Ačkoliv nezná detaily Navrátilova zranění, odhaduje, že oblíbeného umělce nyní čeká dlouhá a poměrně bolestivá rekonvalescence. To redakci potvrdil i specialista ze Stomatologické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice Karel Klíma s tím, že hojení potrvá zhruba šest týdnů. Trvalé následky, které by mohly ovlivnit Navrátilovy výstupy u mikrofonu, by si odnést neměl.

Zpráva o náhlé operaci a rušení koncertů fanoušky skupiny Mirai zaskočila. Jak se později ukázalo, frontman skupiny Navrátil podstoupil operaci kvůli dvěma zlomeninám v čelisti.

Co přesně zranění předcházelo, není jasné. Sám hudebník o tom své sledující neinformoval. Údajně měl však podle svědka dostat ránu pěstí po koncertu popového zpěváka Eda Sheerana, který dvakrát vystupoval v Hradci Králové.

ČTĚTE TAKÉ: Vítej v klubu zlomených čelistí: Umělci přejí Miraiovi brzké uzdravení, vzkaz napsala i Havlová

Fotografie, které zpěvák zveřejnil na svém Instagramu, ho zachycují s velmi nateklou tváří. Jak vysvětlil pro CNN Prima NEWS specialista Klíma, otok je největší třetí den po operaci čelisti, následně se začíná zmenšovat.

Nejdřív tekutá, poté kašovitá strava

„Následně se otok vstřebá za tři až šest týdnů po operaci či úrazu čelisti. Doba hojení zlomeniny, pokud se tak děje bez komplikací, je šest týdnů, kdy pacient nesmí kousat,“ uvedl odborník. Doplnil, že první tři týdny pacient požívá tekutou stravu, další tři týdny stravu kašovitou.

Samozřejmostí je v podobných případech i prevence před údery a tlakem na hojící se čelist po dobu šesti týdnů. „U mladého, celkově zdravého pacienta se předpokládá dobré hojení s výše uvedenými časovými parametry a plná regenerace nervu,“ pokračoval Klíma.

Vzhledem k těmto údajům není pravděpodobné, že by Navrátil do konce léta stihl některá z naplánovaných vystoupení, jak s nadějí uvedl na svých sociálních sítích.

Klíma měl na mysli nerv, který se nachází v kanálku dolní čelisti. „Zajišťuje citlivost poloviny čelisti včetně brady a dolního rtu. Při zlomeninách dolní čelisti jde lomná linie často přes tento kanálek a vlastní zlomenina nerv zhmoždí. To má za následek necitlivost poloviny dolního rtu a brady,“ vysvětlil.

V případě, kdy nerv není přerušen, ale pouze zhmožděn – což je obvyklé – trvá regenerace zhruba dvanáct měsíců od úrazu do plného obnovení citlivosti. Ani tento problém však člověka neomezuje na hybnosti rtu, která je plně zachována. „Chybí však zpětná vazba – kde ret je a co se s ním děje,“ zmínil specialista.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lidé mi zesnulého bratra denně připomínají, přiznal herec Michal Dlouhý. Snaží se mu vyrovnat

Učitel zpěvu a hudebník Maxant pro CNN Prima NEWS podotkl, že se v případě interpreta jedná o „blbý úraz“. „Rekonvalescence bude trvat déle, a bude pro něj docela bolestivá. Myslím si ale, že jinak mu bude čelist normálně fungovat. Nějakou dobu bude jídlo cucat hadičkou. Dnes je však chirurgie na takové úrovni, že čelist odborníci sešroubují a bude naprosto v pořádku,“ doplnil s tím, že pouze hojení bude trvat delší dobu.

Jak dodal Klíma, otevírání úst bude po šesti týdnech mírně omezené, při dobré rehabilitaci se ale brzy upraví. „Profesionální zpěv se v prvních šesti týdnech nedoporučuje – namáhá nezhojenou čelist a jak je známo, kost k hojení potřebuje mechanický klid,“ zmínil a příkladem uvedl zlomenou nohu v sádře. Naprosto bez potíží, s výjimkou regenerace nervu, by měl člověk fungovat šest až osm týdnů po zákroku či úrazu.

Tagy: